Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofil anmäld - av psykolog

GÄVLEEn 55-årig man som bor i Gävletrakten har åtalats för sexuellt utnyttjande av underårig.

Annons
Den flicka som enligt misstankarna har drabbats var vid den aktuella tidpunkten i tioårsåldern.
Den ursprungliga anmälan till socialtjänsten gjordes av 55-åringens psykolog, såvitt känt när mannen genomgick någon form av behandling.
När psykologen förde vidare information hon fått av sin klient under terapisamtal till socialtjänsten (som i sin tur informerade polisen om misstankarna) begick hon inga fel:
- Om man under terapi får kännedom om brott som inte ger ett kortare straff än två års fängelse viker sekretessen, säger Örjan Selling, professionsansvarig på Sveriges Psykologförbund, facklig organisation för legitimerade psykologer.

Rätten på sin sida
För privatpraktiserande psykologer, som lyder under patientjournallagen, gäller att de har rätt men inte skyldighet att anmäla grov brottslighet.
Utom när ett barn far illa, eller misstanke om det finns, då man alltid ska anmäla.
- Det är en tvingande lagstiftning, alldeles oavsett om man är privatpraktiserande eller offentliganställd, säger Örjan Selling.
Det senaste i den allt längre raden av misstänkta pedofilfall gäller ett misstänkt övergrepp för tre år sedan.
Flickan var då i tioårsåldern. Enligt målets åklagare finns inga misstankar om andra övergrepp än det 55-åringen nu åtalas för.
Så sent som i fredags häktades en 72-årig gävlebo som på sannolika skäl misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av minderåriga personer.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons