Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofil dömd till fyra års fängelse

GÄVLEEn 79-årig man har dömts till fyra års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av en flicka som var sex år när övergreppen startade. I dag är hon yngre än tio år.

Annons
79-åringen ska även betala 280 000 kronor i skadestånd till flickan.

79-åringen nekar
Övergreppen uppdagades den 1 september när flickans mamma ertappade 79-åringen naken i hans vardagsrum.
- Jag har duschat, jag har inte gjort något, sa mannen medan han försökte skyla sig med byxorna där han stod några meter från flickan som satt i ena soffhörnet.
Mannen har hela tiden nekat till brott. Han har hävdat att det var flickan som ville kyssas och ta på honom. Men det har tingsrätten inte trott på.
Tingsrätten har heller inte tagit hänsyn till mannens påstående om att han inte kan få stånd på grund av prostatabekymmer, eller påståendet att flickan och hennes kamrater är fantasifulla och har hittat på alltihop.
Tingsrätten har inte haft någon teknisk bevisning att gå efter, utan bara mammans vittnesmål och tre långa förhör med flickan, som enligt tingsrätten är mycket trovärdiga.

"Ändrar attityd"
Tingsrätten berättar att flickan har lätt för att prata och svarar "rakt och frimodigt" när hon får alldagliga frågor i början av det första förhöret. "När man närmar sig händelsen med 79-åringen ändrar hon attityd och uppträdande, hennes svar blir undvikande och hon säger att hon inte minns." Med hjälp av dockor har flickan lyckats förmedla vad hon utsatts för.
Både 79-åringen och mamman har berättat att flickan tyckt mycket om 79-åringen - han har varit som en slags extramorfar. Därför anser tingsrätten att det vore osannolikt att flickan skulle hitta på sådana fruktansvärda anklagelser.
Ett samlag i juridisk mening behöver inte vara mer än att könsorganen nuddar vid varandra. Tingsrätten har bedömt de cirka tio samlagen som våldtäkter med den här motiveringen:
"För ett barn i den åldern kan det vara svårt att stå emot den naturliga auktoriteten hos en vuxen person. Det är därför förklarligt att hon inte gjorde något motstånd och inte protesterade mot vad 79-åringen utsatte henne för." Även om flickan inte gjorde något motstånd var situationen sådan att det måste ha framstått som uppenbart för 79-åringen att hon inte frivilligt skulle inlåta sig på ett sexuellt umgänge med honom."

Överklagar?
Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra års fängelse. Att mannen inte har fått ett längre straff beror på hans höga ålder, säger tingsrätten.
- Det finns vissa omständigheter som säger att vi kommer att överklaga, men mer kan jag inte säga förrän jag har läst domen och träffat min klient, säger Lars Ståhlberg, 79-åringens försvarsadvokat.
Mannen ska vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons