Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofildom kan bli prövad i HD

GÄVLE53-åringen dömdes av både tingsrätt och hovrätt till sex års fängelse för att ha våldtagit sin då underåriga styvdotter i mitten på 90-talet.

Annons
Nu har 53-åringen tagit ett överraskande steg mot att få sin sak prövad av Högsta Domstolen, HD.
Ett justitieråd vill inte som vanligt ensamt bedöma frågan om prövningstillstånd utan har begärt assistans av ytterligare två justitieråd. De fattar beslut någon gång nästa vecka.
Detta efter att ha, även det ovanligt, begärt in synpunkter från Riksåklagaren, RÅ.
- Han blev positivt överraskad och har förstått att det är steg på vägen mot ett prövningstillstånd, säger mannens försvarsadvokat Jan-Ove Ljunggren.
Den oväntade utvecklingen gick till så här.
I sitt överklagande till HD påtalade Ljunggren en skrivelse från i somras av RÅ. I skrivelsen tar RÅ upp videoförhör, något som är relativt vanligt i pedofilmål, men påtalar även hur åklagare bör agera när ingen annan bevisning finns än målsägarens uppgifter, alltså den flicka som utsatts för övergreppet.

Stödbevisning
Ljunggren underkänner i sitt överklagande den så kallade stödbevisningen, som dels bestått av uppgifter om övergreppet som flickan lämnat till sin sambo och sina släktingar, och dels av ett rättsintyg på fysiska skador, som åklagaren hävdat uppstod i samband med övergreppet.
Därmed skulle bara flickans egen berättelse återstå som bevisning.
Riksåklagaren skriver dock i sitt svar till HD att han anser flickan uppgifter så trovärdiga att enbart dessa borde ge en fällande dom.

Begär assistans
Men det är i detta skede, alltså efter att ha tagit del av RÅ:s synpunkter, justitierådet begär assistans av två kolleger.
Målets åklagare Ann-Marie Sjöberg kände inte till den senaste utvecklingen. Men hon anser inte att den så kallade stödbevisningen faller bort.
Och därmed blir målet inte heller fortsättningsvis en fråga om hur man ska döma när den enda bevisningen är flickans egna uppgifter.
- Jag tycker inte att den problematiken finns här, säger hon.
Sedan advokat Ljunggren och åklagare Sjöberg nu sagt sitt återstår bara att se om trojkan av justitieråd ger prövningstillstånd.
Blir det en ny rättegång, eller ska 53-åringen som fortfarande befinner sig på häktet i väntan på ett avgörande, börja avtjäna sitt straff i fängelset?
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons