Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengaproblem för Proma?

/
  • Privaägda Proma har inte finansieringen klar och vill skjuta upp övertagandet av Fjärran Höjder-badet.

Om två veckor skulle Proma ta över Fjärran Höjderbadet, enligt ett tidigare beslut.

Nu behöver företaget mer tid.

– De förhandlar fortfarande med sina finansiärer och har inte gått i mål än, säger Germund Jonsson, ekonomi- och finanschef på Gävle kommun.

Annons

Tre månaders respit är vad Proma efterfrågar. Istället för 1 februari vill de tillträda badhuset 1 maj. 

– Vi har haft öppna och förtroendeingivande samtal med dem under en längre tid. Jag tycker att det kan vara rimligt att gå dem till mötes, säger Germund Jonsson som ska skriva ett tjänsteärende som politikerna i kommunstyrelsen får ta ställning till på mötet 29 januari.
– Jag kommer att föreslå att finansieringen ska vara klar 31 mars, då kan tillträdet förberedas under april.
Exakt varför förhandlingarna drar ut på tiden är oklart. Om det finns skäl till oro för att affären spricker har Germund Jonsson svårt att bedöma.
– Innan finansieringen är klar kan man inte avsluta affären, så är det ju. Men i större affärsförhandlingar är det inte ovanligt att man får förskjuta tidsplanen om alla bitar inte är på plats.
Kajsa Ravin är chef för kultur- och fritidsförvaltningen där organisationen redan har anpassats för ett överlämnande om två veckor.
– Vi har planerat för att badavdelningen ska upphöra. Nu blir det lite extrajobb för oss, men det är ingen fara, det handlar om en känd verksamhet så det klarar vi, säger hon.
Hur många tänkbara finansiärer som Proma förhandlar med vill företagets vd Rickard Hansson inte säga. Men det handlar om fler än en.
- Kanske har vi varit lite för optimistiska när vi bedömde hur lång tid det skulle ta, vi glömde att Sverige är stängt några veckor under julen. Men vi har inte fått nej från något håll, de vi pratar med är mycket positiva. Men det är en svår affär.
Finns någon anledning till oro för alla som hoppas på en affär?
- Ingenting är klart förrän det är klart, säger Rickard Hansson.

Mer läsning

Annons