Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till forskning om tandläkares nackont

Varför får tandläkare så ofta ont i nacken? Det har Fredrik Hellström, medicine doktor och forskare vid Högskolan i Gävle, fått 2,4 miljoner kronor för att ta reda på.

Annons

Det är sedan länge känt att tandläkare, tandhygienister och ortodontiassistenter ofta får besvär med värk i nacke och armar. Att det har att göra med den ställning de ofta arbetar i är högst sannolikt. Men de exakta orsakssambanden är inte klarlagda.

Fredrik Hellström har fått 2,4 miljoner kronor från AFA Försäkring för att genomföra ett forskningsprojekt där den här frågan ska undersökas mer ingående.

Han kommer att följa 180 tandläkarstudenter under ett och ett halvt års praktiktjänstgöring för att undersöka vad arbetsställningen har för betydelse för nackbesvär.

Han ska också studera om det går att använda mätning av nackens rörelsefunktioner som ett sätt att ta reda på hur mycket nackbesvär en person har.

– Det här är forskning som efterlysts. Man vill veta vilken belastning som orsakar vilka besvär, säger Fredrik Hellström.

Genom att följa studenterna från det att de som ”friska” börjar jobba som tandläkare till dess de genomfört sin praktikperiod kan man se hur besvären utvecklas och förhoppningsvis hitta orsakerna.

Även om tandvården genomgått en teknisk utveckling och arbetsställningen blivit mer hälsosam är nackbesvär fortfarande vanliga.

– Arbetsställningarna är fortfarande väldigt låsta. Det finns också en tidspress i arbetet som bidrar, säger Fredrik Hellström.

AFA har också bidragit med 2,1 miljoner kronor till ett annat forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle. Det är lektor Göran Fransson som får pengarna för att studera hur den senaste lärarreformen påverkar rektorernas arbetsvillkor och yrkesroll.

Resultatet av den studien ska bidra till att stärka rektorer som pedagogiska ledare i professionen, förbättra arbetsvillkoren och bidra till att minska sjukskrivningstal.

Mer läsning

Annons