Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna tröt till slut

/

Folkets hus-föreningen i Gävle läggs ner och dotterbolaget Estraden begärs i konkurs.

– Vi ser inga möjligheter till framtida intäkter, säger Lena Lundgren, S, ny styrelseordförande med uppgift att avveckla föreningen.

Annons

Beslutet att lägga ner Folkets hus-föreningen i Gävle togs på en extra stämma i måndags kväll.

– Föreningen har haft stora ekonomiska problem under många år. Nu har vi kommit till vägs ände. Vi har en hyresskuld för gasklockeområdet till Gävle kommun och har inte betalat någon hyra för Folkets hus under hela året. Vi ser inga framtida intäkter och har inget eget kapital att skjuta till, säger Lena Lundgren.

På stämman utsågs hon till ny styrelseordförande efter Åke Bengtsson. Tidigare var hon ledamot i styrelsen.

– Det behövs någon i avvecklingsfasen. Åke ville bestämt avgå, säger hon.

Föreningen har under sommaren hankat sig fram med hopp om att öka intäkterna. Nu ger styrelsen alltså upp. Även dotterbolaget Estraden försätts i konkurs.

– Vi måste göra så eftersom vi börjat använda oss av aktiekapitalet, säger Lena Lundgren.

En konkursansökan lämnas troligen in till tingsrätten på måndag, enligt Lars Rörick, även han ny ledamot i Folkets hus-föreningens styrelse.

– Vi klarar inte av att återfylla aktiekapitalet, och kommunen har ingen tanke på att skriva av Estradens skulder för Gasklockorna, säger han.

Efter en långdragen tvist släppte kommunen i augusti kravet på ersättning för att Estraden upplåtit gasklockeområdet gratis.

Det var meningen att Estraden skulle fortsätta sköta Gasklockorna året ut.

– Det kan hända att konkursförvaltaren kommer överens med kommunen om att fortsätta driva bolaget fram till årsskiftet. Någon måste ju sköta verksamheten i Gasklockorna, säger Lars Rörick.

Vad som händer med själva byggnaden Folkets hus är oklart. Sedan förra året är fastighetsmannen Fredrik Funcke majoritetsägare av fastigheten och hyr ut lokaler till föreningen.

Lars Rörick hoppas att någon ska vilja fortsätta hyra lokalerna i samma anda som Folkets hus-föreningen, som i dag hyr ut möteslokaler till föreningar.

– ABF finns redan i huset och är kanske intresserade, säger han.

Nu har vi kommit till vägs ände. Vi har en hyresskuld för gasklockeområdet till Gävle kommun och har inte betalat någon hyra för Folkets hus under hela året.

Lena Lundgren, S

Mer läsning

Annons