Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer ut - elever in

Äldreboendet Björkegrenska gården på Söder i Gävle kan bli elevhem för gymnasieelever. Det innebär att socialdemokraten Peter Bergströms löfte i Gefle Dagblad förra året ser ut att infrias.

Annons

Omkring 600 elever i Gävles gymnasieskolor kommer från andra delar av landet. På senare år har de tillresta eleverna blivit fler och fler.

Men som GD berättade för drygt ett år sedan får de inte så mycket stöd av kommunen. Till skillnad från högskoleeleverna har de varken bostadsgaranti eller kårgemenskap.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Peter Bergström, S, lovade i artikeln att utreda möjligheterna för ett elevboende, något som folkpartisten Lena Ödeen senare också lade en motion om.

Och nu ser alltså planerna ut att förverkligas.

När Björkegrenska gården stängs i höst kommer pensionärerna att flytta till Furugården i Valbo.

Orsaken är att Björkegrenska gårdens gemensamma utrymmen och 60 lägenheter är för små för dagens boendestandard inom äldreomsorgen.

Men för ett elevboende gäller inte samma krav.

Gavlefastigheter undersöker nu om huset skulle passa för den typen av verksamhet.

– Vi har inte fått klart besked än, men jag tror att det skulle vara en jättebra lokal för våra studenter. Vi vill ha ett boende under mer ordnade former med tillsyn och möjlighet till eget kök, säger Hans Brandén, administrativ chef på Utbildning & Arbete, Gävle kommun.

När elevhemmet skulle kunna öppna är oklart. Det blir i alla fall inte till hösten, enligt Peter Bergström.

Kommunen undersökte förra året intresset för ett elevhem. Enkäten lades ut på de tre kommunala gymnasieskolornas portaler.

Av de 42 elever som svarade var totalt 34 intresserade av någon typ av elevboende.

Undersökningen följdes upp med en föräldraenkät.

Av de 52 föräldrar som svarade var 32 intresserade av elevboende för sina barn.

Mer läsning

Annons