Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerna ska säkras

/

Fler landsting vill satsa en del av sitt pensionskapital i riskkapitalfonder. Gävleborg gör det redan – med gott resultat.

– Vi vill sprida riskerna, säger Mikael Rauden på landstinget.

Annons

Avkastningen på aktie- och ränteplaceringar har inte varit lysande de senaste åren. Nu letar svenska landsting bättre sätt att säkra kommande pensionsutbetalningar. I Dalarna, Värmland, Blekinge och Uppsala finns sedan en tid möjligheten att placera pengar i annat än traditionella aktie- och räntefonder.

Riktlinjerna i de landstingen har ändrats, men i Gävleborg har placeringsreglerna, godkända av politikerna, redan gett tillstånd till alternativa placeringar.

Landstinget investerar till exempel i Standard Life och Capital Dynamics, som i sin tur investerar i andra riskkapitalfonder, och i Highstar Capital, som framför allt investerar i infrastrukturfonder.

Sedan 2005 har förvaltningen av landstingets pensionsfond i snitt gett en årlig avkastning på knappt fyra procent. Fondens värde är i dag knappt två miljarder.

Förra året var aktieportföljen en rejäl besvikelse.

– Där har det varit några tuffa år, säger Mikael Rauden.

Resultatet var ett minus på 12,5 procent, sämre än index. Förlusten vägdes delvis upp av ett bra resultat på investeringar i räntefonder, men också på så kallade alternativa investeringar, till exempel i riskkapitalfonder.

Och det är förhoppningarna om en bättre avkastning som har fått fler landsting att sikta på andra placeringar än aktie- och räntefonder.

Att pensionspengar går till satsningar i riskkapitalbolag är inte helt okontroversiellt. AP-fondernas investeringar i till exempel Nordic Capital, delägare i nya Cloetta, fick vänsterpartiet att kräva en ändring av AP-fondernas placeringsregler. Enligt vänsterpartiet bidrog svenska pensionspengar därmed till en nedläggning av Cloettas Gävlefabrik.

Olika riskkapitalbolags skatteupplägg har också fått mycket kritik, inte minst från alliansregeringens företrädare.

Men bara en bråkdel av landstingets pengar hamnar i rena riskkapitalbolag och landstinget har bevakat att inga pengar till exempel placeras i privata vårdbolag, ägda av riskkapitalbolag.

– Vi får information från ekonomichefen, och hittills är jag nöjd med den information vi har fått, säger landstingsrådet Eva Tjernström.

Mer läsning

Annons