Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Gahrton hann medbåde fest och föredrag

/
  • Per Gahrton berättade  om det muslimska samhällets födelse och den arabiska våren.

Per Gahrton var i Gävle i går för att fira Miljöpartiets 30-årsjubileum. Men innan festen höll han ett föredrag på Stadsbiblioteket – om den arabiska våren.

Annons

Per Gahrton var med och bildade Miljöpartiet. Han har varit ledamot i riksdagen och EU-parlamentet. Han har även följt den politiska utvecklingen i Mellanöstern under många år och skrivit flera böcker i ämnet.

På Stadsbiblioteket i Gävle berättade han i går om det muslimska samhällets födelse med profeten Mohammed i nuvarande Saudiarabien.

Om hur samhället efter profetens död expanderade ända till södra Frankrike.

Och om hur spanjorerna återtog sitt land 1492 och gjorde det kristet igen.

Senare kom han in på mer moderna händelser och berättade att alla större tidningar i Egypten gått hand i hand med den förra regimen.

– Men när jag var på kvinnokonferens i Kairo i fjol upptäckte jag att folket läste regimkritiska tidningar också. Något var i luften, men behövde en utlösande faktor. Händelsen i Tunisien blev den utlösande faktorn som gjorde upproret möjligt.

Per Gahrton hade frågat sig varför polisen försvann från gatorna vid massprotesterna och ersattes av militären istället. I en artikel fick han läsa en teori om varför så skedde.

– Mubarak ville göra sin son Gamal till sin efterträdare. Men han var inte militär. Egypten har tidigare styrts av militärer. Militären var rädd att förlora sina privilegier. Med protesterna såg de sin chans att hindra detta.

Mer läsning

Annons