Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal vill ha kvar Posten

/

GD har tidigare berättat om gruppboendet Posten som hotas av nedläggning. Flera möten mellan parterna har hållits. Men nu vill de anhöriga träffa politikerna.

Annons

Handikappomsorgsnämndens ordförande, Patrik Häljeryd, S, har tidigare sagt till GD att en bakgrund till utredningen om att stänga Posten är lediga platser på andra gruppboenden.

– Den här lokalfrågan har vi brottats med i många år. Nu när så många lediga platser finns vill vi ta tillfället i akt och avveckla.

Det finns inget beslut om att stänga, men förvaltningen menar att Postens lokaler inte är anpassade efter verksamheten och uppfyller inte kraven på fullvärdigt boende. En flytt skulle innebära att de sex personer med förståndshandikapp som bott tillsammans i lokalerna under många år skulle splittras.

– Det är kaos i huvudet. Tre av brukarna har bott här i 22 år. De tar hand om varandra, de är som en familj. Det är ju bara att gå till sig själv, tänk om någon skulle komma hem och säga att nu ska vi splittra er. Om det här boendet läggs ner, då förstår inte politikerna vad de har gjort och vilka konsekvenser det får, säger en i personalen till GD.

De anställda har nu skrivit ett brev till kommunen. I brevet uttrycker de sitt missnöje och hur illa det skulle vara för brukarna om de måste placeras ut på andra gruppboenden. De skriver bland annat att ”beskedet om nedläggning har skapat kaos och oro i dessa killars liv.”

Patrik Häljeryd är medveten om den oro som förslaget har orsakat.

– Det finns en stor oro bland brukare och anhöriga, att de ska splittras. Deras största önskan är att hålla samman gruppen. Vi tittar på brukarnas enskilda behov, men vi tittar även på gruppdynamiken. Den är inte oviktig.

Varken personal, brukare eller anhöriga vill att de nuvarande lokalerna ska försvinna. Något som Karin Jonsson, förvaltningschef på handikappomsorgen och som utreder den eventuella nedläggningen, har respekt för.

– Nej, de vill inte flytta. Varken brukare eller personal är positiva till det här.

Hon har pratat med dem vid flera tillfällen. Hon har även pratat med anhöriga, som nu vill ha ännu ett möte. Patrik Häljeryd har tidigare träffat dem. Men nu ska det göras med fler politiker.

– På tisdag ska nämndpresidiet träffa anhöriga. Anledningen är bland annat att få en klar bild över läget och få all den information som behövs när vi ska gå till beslut. Det är oerhört viktigt. Att lägga ner ett gruppboende är en allvarlig sak som kan få stora konsekvenser. Så vi måste ha all information klar för oss innan vi går till beslut.

Mer läsning

Annons