Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalchef ändrade i kontrakt

GÄVLE
Kommunhälsan har anställt en psykolog med ofullständig examen.

Annons
När personalchefen Ann-Sophie Hansson insåg sitt misstag ändrade hon i anställningskontraktet från "psykolog" till "organisationskonsult".
Kommunhälsan har därmed en "organisationskonsult" som tjänar 35 000 kronor i månaden.
- Vi är inte felfria någon här i världen, eller hur, säger Ann-Sophie Hansson om sitt misstag.

Legitimerad psykolog
Den 26 oktober annonserade kommunen efter en legitimerad psykolog med erfarenhet av arbetsmiljörelaterade frågor och företagshälsovård till kommunhälsan. Åtminstone fem personer sökte tjänsten, varav fyra var legitimerade psykologer. En av dem var Bo Jonsson, som nu är verksamhetschef.
En annan sökande var en 43-årig kvinna som inte är legitimerad psykolog.
Hon fick jobbet. I hennes anställningsbevis står det "anställd som psykolog", som därefter är överstruket och ersatt med "organisationskonsult". Det är Ann-Sophie Hansson som har signerat ändringen, som skedde en dryg månad efter att kontraktet skrevs. Det var då hon hade förstått att kvinnan inte alls har den examen som efterfrågades i annonsen.
- Det uppdagades att man inte får använda sig av titeln psykolog utan legitimation, och det saknades ju i hennes fall. Av den anledningen gjorde vi ändringen, säger Ann-Sophie Hansson.
Men hon är väldigt nöjd med rekryteringen ändå och betonar att kvinnan är precis vad kommunhälsan behöver. Trots att 43-åringen själv skriver i sitt ansökningsbrev att hon har "ringa erfarenhet av företagshälsovård".
Däremot framgår det i ansökningsbrevet att hon kan "arbeta med ickeverbala uttryckssätt till exempel bild, lera, rörelse, musik, kreativt skrivande, sagor, myter, dikter och drama".
Hon förklarar också att skälen till att hon söker jobbet inte är ekonomiska, utan att att hon drivs av en "önskan att få lära känna en organisation och att få arbeta långsiktigt".
Hans Forsberg på kommunal är upprörd över hur Ann-Sophie Hansson skött ärendet.
- Söker man undersköterskor kräver man att de genomgått treårigt gymnasium. Då borde det vara samma krav längre upp i hierarkin kan man tycka, säger han.
Han ser anställningen som ytterligare ett bevis på att fackförbunden har rätt när de kräver ersättning från kommunen för brott mot MBL på Kommunhälsan.
- Jag tycker att det är bra att det här med psykologen kommer fram, för det visar att de inte förstått vad samverkansavtal och MBL är för något, säger han.
Kommunens förhandlingschef Roger Kimland tycker inte att det är besvärande att organisationskonsulten tjänar 35 000 kronor i månaden. En lön som alltså sattes när man fortfarande trodde att hon var legitimerad psykolog.
- Vi betalar för kompetens, inte titlar. Vi tycker att hon har en mycket bra kompetens, säger han.

Mer läsning

Annons