Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pervers man gör ”sexundersökning”

/

Mannen säger sig ringa från Statistiska centralbyrån – och frågar kvinnor om deras sexvanor.

- Det är en sjuk man som njuter av de här samtalen, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Annons

Gävlepolisen har tagit emot polisanmälningar om sexuellt ofredande från två kvinnor som utsatts av mannen. Både kvinnorna ringdes upp under gårdagsförmiddagen och han försökte sig på samma bluff båda gångerna.
- En av kvinnorna såg att hon hade ett missat samtal från ett mobilnummer. Hon ringde upp numret och en man presenterade sig med förnamn. Han hävdade att han ringt henne på uppdrag av Statistiska centralbyrån, SCB, säger Mikael Hedström.
Men frågorna som ingick i mannens ”undersökning” gjorde kvinnan misstänksam.
- Han frågade om hennes samlagsvanor. När hon inte svarade så försökte han fråga om hennes levnadsförhållanden – och då avslutade hon samtalet.
Kvinnan ringde därefter SCB som slog fast att de inte hade något med ”undersökningen” att göra. Hon sökte på numret som mannen ringt ifrån, vilket visade sig gå till en oregistrerad kontantmobil.
Förutom att ytterligare en kvinna gjort en polisanmälan om ett likadant telefonsamtal finns sannolikt ett mörkertal som blivit uppringda av mannen.
Han förhör sig om deras levnadsförhållanden – kan han vara farlig?
- Han är ju pervers och sådant här beteende kan ju eskalera, men det är omöjligt att säga. Han kan sitta var som helst i Sverige och ringa de här samtalen, säger Mikael Hedström.
Att spåra mannens mobiltelefon är en kostsam process som sannolikt inte blir av om antalet anmälningar inte växer ytterligare.

Mer läsning

Annons