Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pjäs om skulder bygger på verkliga händelser

/
  • Några av de inblandade i ”Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen”: Reine Lööf, regissör, Tord Wallén och Sara Söderberg, skuldsatta, Max Hebert, dramatiker samt Rolf Berlin och Cecilia Wernesten, skådespelare.

”Den som är satt i skuld är icke fri.”

Folkteatern har tagit hjälp av verklighetens skuldsatta för att sy ihop en pjäs på det skambelagda temat.

Dramat kommer att spelas i skolor runt Gästrikland och även visas på Folkteatern under hösten.

Annons

Det var den ideella rådgivningsföreningen Familjeslanten Gävle som sjösatte projektet ”Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen” genom att ta kontakt med ABF och Folkteatern.

Pjäsen bygger på intervjuer med 20 personer med skulder hos Kronofogden och inkassoföretag.

Dramatikern Max Hebert skriver manus och Reine Lööf står för regi. De skuldsatta gestaltas av skådespelare. Därtill kommer intervjuer med personerna vars berättelser pjäsen bygger på att projiceras på skärmar längs den gatformade scenen.

Många skuldsatta kommer från missbrukarhem. En av dem är Tord Wallén som växte upp på Brynäs med en alkoholiserad far och trots fattigdom hade en alltför okomplicerad syn på privatekonomi.

Som 18-åring fick han ett välbetalt jobb i ett charkuteri. Sedan blev han a-kassehandläggare samt socialdemokratisk politiker i Gävle. Men bakom den framgångsrika fasaden tornade skulderna upp sig och hans eget alkoholmissbruk blev olidligt.

– Jag skulle visa att jag inte var fattig längre genom att bjuda på alkohol och ha de senaste kläderna och den nyaste mobiltelefonen. Det var mitt sätt att ta revansch.

Som mest har han haft upp mot en halv miljon i skulder och beräknar ha betalat av allt om ett år. Sedan tre år är han också nykter alkoholist.

– Jag har aldrig varit så lycklig som nu. Det är svårt att förklara för någon som inte varit nere i ett missbruk. Bara en sak som att vakna upp en söndagsmorgon och inte ha ångest utan känna att ”jag finns till för mina barn nu”. Jag hade ingen kontakt med mina två äldsta söner från ett tidigare förhållande under 17 år, men nu har vi tagit upp den igen. Jag gör det bästa av nuet och det är helt underbart att känna så. Kan jag få en person att tänka efter innan den skuldsätter sig är mitt deltagande i pjäsen värdefullt.

Mer läsning

Annons