Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan spikad för nya bostäder

GÄVLEFör en månad sedan lyckades oppositionen stoppa beslutet om bostadsbyggande vid Engeltofta.I går försökte de igen - och misslyckades.

Annons
Efter två timmars debatt fick socialdemokraterna med stöd av moderaterna igenom det kontroversiella detaljplaneprogrammet.
Men kritiken från de övriga partierna är hård.
- Ett lågvattenmärke i den demokratiska debatten, anser fp:s Kenth Lövgren som menade att majoriteten helt har struntat i att besvara de frågor som ställdes förra gången då ärendet återremitterades.
Och han fick medhåll från flera ledamöter.
Förra gången efterlystes bland annat ett helhetsgrepp kring Norrlandet, inte bara ett program för Engeltofta som gör det omöjligt att jämföra om det är det bästa stället att bygga bostäder på.
Dessutom efterlystes siffror på vad projektet kommer att kosta kommunen.
- Men det här är ju ren bedrövelse. Det här säger ju ingenting. Det väcker dessutom fler frågor, menade kd:s oppositionsråd Erling Öhman som krävde att ärendet skulle bordläggas så att partierna själva kunde ta fram det underlag som majoriteten vägrat ta fram.
Det förslaget tilltalade flera av partierna, bland annat miljöpartiet.

Alderholmen bättre?
Detta trots att Bobil Ceballos, mp, på en gång förklarade att hon inte behövde mer på fötterna för att säga nej till byggplanerna.
Varför bygga på det känsliga område som Engeltofta är när Alderholmen finns, undrade Ceballos.
Vänsterpartiets Amelia Morey-Strömberg var inne på samma linje och under debatten anslöt sig även v till förslaget om en bordläggning.
Partiernas taktik lyckades förra gången.
Men majoriteten vägrade att återigen bli överkörda.
Kommunalrådet Mats Ågren gick istället till motattack.
- Vi socialdemokrater blir ofta anklagade för att ta för lång tid på oss och dra ärenden i långbänk. Men vilka är det som gör det nu fast ni egentligen vill avslå, undrade Mats Ågren som uppmanade ledamöterna att sluta med trixandet och komma till sakfrågan.
Det fick i sin tur Kenth Lövgren att gå till motangrepp:
- Detta är ett önskemål om att få fram ett korrekt beslutsunderlag. Får vi det så är jag övertygad om att det kommer fram att det här är en ekonomisk satsning som kommunen inte har råd med, menade Lövgren.
Mats Ågren replikerade i sin tur att Engletofta faktiskt nämns i exploateringsbudgeten i det budgetförslag för kommande år som har lagts fram. Däremot menade både han och kommunalrådet Lena Andreasson, s, att det i dag är omöjligt att säga hur stor kostnaden blir.
Trots den massiva kritiken så gick detaljplaneprogrammet alltså igenom.
Enligt planerna rör det sig om 105 bostäder norr om Bönavägen.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons