Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plogvall blir ett tungt hinder

/
  • Foto: NICK BLACKMON Arg. Hillevi Heed är arg på kommunen som skyfflat snö framför hennes infart. Själv orkar hon inte ta bort bumlingarna.

GÄVLEDen tunga snön ställer till en hel del besvär för många. Plogbilarnas spår gör inte saken lättare för dem som inte orkar skotta. Hillevi Heed är en av dem.

Annons
Hillevi Heed bor på Norra Ringvägen och i går förmiddag kunde hon inte få ut sin bil från gården. Plogvallen var helt enkelt för stor och tung.
- Jag orkar inte ta bort bumlingarna. Det är tur att jag inte jobbar så jag behöver ut med bilen men brevbäraren ska in till dörren.

Missnöjd
Hillevi Heed är lite arg och irriterad över situationen och tycker att denna snöröjning är sämre än den 1998.
- Jag vägrar slå sönder fler snöklumpar, säger hon.
Nu kommer Hillevi Heed att få hjälp av sin grannar men för den som inte klarar att ta bort snön, som kommunen karat in på tomten, kan få hjälp.
- Rent juridiskt ska var och en ta bort snö som skyfflats in på annans tomt. Det står i jordabalken och det finns flera rättsfall. Kommunen ska alltså ta bort snön men behöver inte prioritera det, berättar Leif Liljeberg, ansvarig för vägunderhållet i Gävle kommun.

Städar efter sig
Han berättar att kommunen röjt av det värsta nu och börjat "städa" efter sig.
I första hand har snöhögar i centrala stadsdelarna körts bort.
- Generellt kör vi inte bort snön från grindhål och garageuppfarter. Det har vi inte resurser till och det finns inget politiskt beslut på det. Men den som verkligen behöver hjälp kan ringa markbyggarna så försöker de komma.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons