Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkarna halkar efter i skolan

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM  Killar hörs mer. Pojkar ska vara lite mer matcho, det är bara så. Det menar Andreas Gudmundhs, Patrik Johansson och Fredrik Wiklund i årskurs 3 på Borgarskolans samhällsprogram. Men i gymnasiet jämnar det ut sig, då kommer killarna ikapp, tror Andreas.

GÄVLEDet kanske är pojkarna som hörs och syns mest i klassrummet.Men deras betyg är sämre än flickornas - glappet ökar för varje år.

Annons
Pojkarna riskerar att bli de stora förlorarna i dagens samhälle.
Det menar Ingemar Gens, jämställdhetsexpert på Riksförsäkringsverket och tidigare medarbetare på länsstyrelsen i Gävle.
- Vi kommer att få en utveckling som i England där en tredjedel av pojkarna slås ut, varnar han.
Betygsstatistiken talar sitt tydliga språk. Förra året lämnade 115 elever Gävles grundskolor utan behörighet till gymnasiet.
Av dem var 61 procent pojkar. Även året innan dominerade pojkarna kategorin elever som inte kunde söka till ett nationellt program.
Pojkarna är också i stor majoritet bland eleverna som slutar nian utan betyg i ett enda ämne. Så här ser det inte bara ut i Gävle.

"Pojkarna saknar språk"
Ingemar Gens har funderat över orsakerna. Han tror inte på förklaringar som att pojkarna skulle vara mer omogna än flickorna när de kommer till skolan.
Istället är hans teori att det handlar om könsroller som cementeras redan i tidig ålder. Framför allt handlar det om att pojkarna inte ges något språk.
- Vuxna pratar mycket mindre med pojkar. Vi pratar med dem i kommandon. Flickorna, å andra sidan, får mycket tidigare ett rikare språk och får därmed också ett försprång, säger Ingemar Gens.
För pojkarna är det ett gigantiskt handikapp. Särskilt i dagens kommunikationssamhälle där det är a och o att du har ett språk.
Än så länge ser Ingemar Gens hur skolan varit oförmögen att ge pojkarna ett språk. Och det ser inte ut att bli bättre.
För att bryta trenden menar han att det måste finnas en stark vilja av att förändra de dominerande könsrollerna.

Tittmyran en förebild
Jämställdhetssatsningen i Trödje på förskolan Tittmyran och Björntomten, där han själv varit drivande, ser han som förebild.
Om inget händer tror han att pojkarna/männen får det svårt att hävda sig i samhället.
Redan i dag är det långt fler kvinnor än män som studerar på högskolorna.
Det är kvinnorna som kommer att klättra på karriär stegen.
- Man kan ju inte ta oskolade män och göra till vd:ar. Man får en så liten pojkbas att hämta karriärister ur, säger Ingemar Gens.
Långt ifrån alla kanske håller med.
Det är fortfarande männen som till stor del sitter på makten. Kvinnor upplever fortfarande många hinder på arbetsmarknaden.
Men när Ingemar Gens sticker ut hakan är det för att få en diskussion.
- Vi kan inte längre bara säga " Ja, men så där är pojkar. Så ska det vara".

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons