Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojke fick vänta länge på kontaktfamilj

En pojke i Gävle hade rätt till kontaktfamilj. Trots beslutet fick han vänta 17 månader innan beslutet verkställdes. Därför föreslår nu Socialstyrelsen att Gävle kommun ska betala sammanlagt 34 840 kronor i skadestånd till pojken.

Annons

Pojken beviljades kontaktfamilj i september 2009. Men det var först i februari 2011 som han fick sitt nya boende. Socialstyrelsen bedömer fall individuellt och i detta anser de att tre månader är en skälig tid för kommunen att ordna en kontaktfamilj åt pojken.

Eftersom det tog 17 månader för kommunen att verkställa beslutet tycker alltså Socialstyrelsen att Gävle kommun gjort fel. Därför förslår nu Socialstyrelsen i ett yrkande till Förvaltningsrätten i Falun att de ska döma Gävle kommun att betala 2 680 kronor till pojken för varje månad han inte fick något stöd. 13 månaders ersättning blir det räknat från december 2009 till ett sammanlagt värde av 34 840 kronor.

En repressalieavgift på 536 kronor är inkluderat för varje månad då Socialstyrelsen anser att det inte är fråga ”om ett ringa fall”.

Mer läsning

Annons