Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkstreck blir en dyr historia

/

Den nedsågade linden, som upptäcktes i lördags morse på Kaplansgatan, kostar skattebetalarna 50 000 kronor att ersätta. Under nästa år ska en ny lind planteras.

Annons

- Jag blir mer ledsen än förbannad och hoppas att det är ett pojkstreck så att ingen vuxen har gjort det här, säger Cristian Jansson, parkingenjör vid tekniska kontoret.

Trädet har sågats ned på bekväm såghöjd, omkring 70 centimeter från marken. Snittytan skvallrar om en fintandad såg.

- De har jobbat på, för trädet har tagit lite tid att såga ner, konstaterar Cristian Jansson. Tyvärr finns inga boende i närheten som kunnat se något, bara passerande bilar och eventuellt någon cyklist.

Alléträdet är alltså inget så kallat solträd, som skymmer sikten för någon boende i området. Kostnaden för en ny lind, från stubbfräsning till tre års bevattning, landar på cirka 50 000 kronor. Själva trädet kostar 15 000.

- Vi kommer inte att kunna plantera en ny lind i år, det har vi inte pengar till, säger Cristian Jansson. Det får bli nästa år.

Ändå är kostnaden liten jämfört med ett träd i Esplanaden. En sådan lind skulle kosta omkring 750 000 kronor att ersätta, varav 125 000 kronor för själva trädet som köps från Tyskland eller Belgien.

- En förstörd parkbänk kan man alltid ersätta med en likadan, men ett alléträd går inte att ersätta. De har växt tillsammans under samma förutsättningar. Att passa in ett helt nytt träd är mycket svårt, berättar Cristian Jansson.

Händelsen kommer att polisanmälas.

Mer läsning

Annons