Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis orolig att nätverk ska försvinna

GÄVLEI ett brev till socialförvaltningen uttrycker polisen oro över att det gemensamma arbetet inom Isabellagruppen ska rinna ut i sanden.

Annons
Isabellagruppen är ett nätverk av bland annat barnläkare, psykologer, poliser och socialtjänstpersonal - ett slags expertgrupp med kunskaper om barn och sexuella övergrepp.
I ett brev till kommunens socialchef uttrycker Stone Eriksson på polisen oro över att familjehemschefen Kristina Nohrén, som hör till stommen i Isabellagruppen, vill hoppa av.

Engagemang krävs
- Jag har suttit med väldigt länge. De här frågorna kräver ett stort engagemang, men samtidigt ska gruppen skötas vid sidan om det ordinarie arbetet, säger Kristina Nohrén.
I höstas bjöd deltagarna i Isabellagruppen in sina chefer för att diskutera gruppens fortsatta arbete. Under mötet skrevs ett förslag till hur gruppen ska arbeta i framtiden.

Gruppen behövs
- Problemet är att man inte har tagit ställning till förslaget, säger Kristina Nohrén. Det har varit otroligt mycket sådana här ärenden där barn utsatts för sexuella övergrepp nu under våren, så det känns verkligen att gruppen behövs.
Socialchef Örjan Ohlström försäkrar att förvaltningen tänker fortsätta stödja samverkansgruppen.
- Det är viktigt att hålla kvar den specialkompetens som gruppen besitter, säger han. När semesterperioderna är över ska jag kalla alla till ett möte i mitten av september.
Det ursprungliga syftet med gruppen är att bistå med kunskap - att vara en expertbank. Om en socialsekreterare eller skolpersonal misstänker att ett barn utsätts för sexövergrepp kan Isabellagruppen med kort varsel kallas samman. Socialsekreteraren berättar för expertgruppen - utan att röja barnets identitet. Sedan kan barnläkarna, poliserna och de andra i Isabellagruppen säga hur de tolkar signalerna och hur lång tid delmomenten i handläggningen kan ta.
- Men behoven har ändrats genom åren, säger Kristina Nohrén. Längre tillbaka var sexuella övergrepp på barn inget som man pratade om. Från början var gruppen viktig för enskilda socialsekreterare - den här typen av ärenden var inget man hade rutiner för.
I dag ringer många direkt till polisen. Men trots att det var länge sedan hela Isabellagruppen trummades samman finns det fortfarande ett informations- och utbildningsbehov.

Mer information

- Vi behöver jobba mer med information mot skolor, daghem och fritidsgårdar, säger Kristina Nohrén. Dessutom byts mycket personal inom kommunen - det är viktigt att hålla kunskapen vid liv.
En annan orsak till att Isabellagruppen går på sparlåga är att det är oklart vilka som ska delta från landstinget.
- Det är viktigt att Isabellagruppen får finnas kvar, säger Ewa Hanson på polisen som ingår i samverkansgruppen. Men den skulle nog utnyttjas mer om allmänheten visste att den finns.

Samverkan
Ingen åklagare deltar i samverkansgruppen. Men Ann-Marie Sjöberg från åklagarmyndigheten har uttalat en önskan om att få vara med.
- Om man ska komma någon vart behövs samverkan, inte minst för barnens skull, säger hon. Men vi får inte glömma att vi som deltar har olika mål i våra arbeten. Som åklagare gör jag något annat än än det socialtjänsten ska göra.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons