Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen är beredd – för säkerhets skull

/
  • Erika Rydstrand, Anders Lyrberg, Björn Åkesson, Jenny Jernberg och Rolf Sundqvist höll presskonferens utanför det provisoriska polishuset i Furuviksparkens huvudkontor.
  • – Jag tror att det blir en lugn och trevlig festival, säger Erika Rydstrand, marknadschef på Furuviksparken.

I dag går startskottet för Reggaefestivalen i Furuviksparken för förs­ta gången.

Polisen i Gävleborg har förberett sig inför festivalen med en provisorisk polisstation i Furuviksparkens huvudkontor.

Annons

– Det här är en ny publik och inriktning som vi inte har haft tidigare, därför sätter vi in en extra polisiär service. Vi hoppas på att kunna dra ner på bemanningen ju fler år som Furuvik anordnar festivalen, säger Rolf Sundqvist som är biträdande avdelningschef för polisområdet.

Det kommer finnas både uniformerade och civila poliser på plats på festivalområdet och campingen. Hur många poliser som kommer vara inblandade är konfidentiellt men Rolf Sundqvist menar att ”de är tillräckligt många för att klara det”. Reggaefestivalen är allmänt känd som en lugn tillställning men det är framförallt droger som är huvudfokus för polisen.

– Det är ingen hemlighet att det inom reggaemusiken finns en liberal syn på droghantering, säger Rolf Sundqvist.

Initiativet kommer från polisen och kostnaden för insatsen står de själva till stora delar för. Däremot betalar Furuvik för den ordningshållande delen. För att förbereda sig inför festivalen har polisen haft god kontakt med Uppsalapolisen som har skött bevakningen tidigare år. Från dem har Gävleborgs polis fått hjälp med arbetssätt, taktik och logistik.

Påträffas någon som misstänkt drogpåverkad kommer personen föras till den provisoriska polisstationen i Furuviksparkens huvudkontor, där den får lämna urin- eller blodprov, personuppgifter och förhöras på plats.

Mer läsning

Annons