Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen är rustad för ännu en festival

Gävleborgspolisen är beredd på Getaway Rock, som drar igång i morgon.
– Vi är rustade och har tagit ut lite extrapersonal eftersom det här går utanför vår vanliga verksamhet. Förra året var vi fler, men det var så lugnt då så vi har dragit ner lite på resurserna, säger Jenny Jernberg, som är polisinsatschef under festivalen.

Annons

Förra årets hårdrocksfestival blev en succé med över 14 000 sålda biljetter. Ändå var det inte särskilt mycket fylla och stök, säger Jenny Jernberg.

– Det var inte mer än vanlig ordningsstörning, en ganska lugn tillställning.

Hon har inga farhågor om att årets festival kommer att bli annorlunda och tycker inte att det går att jämföra med Peace and Love i Borlänge som avslutades förra helgen.

Där gjorde Dalapolisen efteråt en nedslående sammanfattning av festivalens baksida; sex anmälda våldtäkter, ett mordförsök, flera fall av misshandel och ovanligt många fall av narkotikabrott.

– Det är en helt annan typ av festival och så mycket större. Nu generaliserar jag väldigt, men jag tror att till just Getaway Rock kommer allra främst de som är väldigt intresserade av den här typen av musik. De är trevliga besökare, som är där för ett speciellt syfte, säger hon.

I går hade hon ett sista säkerhetsmöte med alla dem som kommer att jobba under festivalen.

– Jag tror att det kommer att flyta bra. Vi har en bra samverkan med räddningstjänst och ambulans plus festivalens egen säkerhetsansvarige, säger hon.

Jenny Jernberg ser fram emot att jobba även om helgens musikutbud inte är hennes förstaval.

– Nej, inte direkt, men jag går ju dit för att jobba inte för att lyssna på musiken, men jag har nog kollegor som uppskattar musiken mer än jag gör. Men det ska absolut bli kul att vara där och jobba. De allra flesta som är där är ju glada och snälla människor.

Mer läsning

Annons