Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen håller tummen för Saab

/

Gävlepolisen planerar att beställa två polisbilsvärstingar av modell Saab 9-5 till hösten – nu följer man utvecklingen i Trollhättan med spänt intresse.

Annons

Företaget ANA specialbilar, som specialbygger polisbilar åt Saab, beskriver 9-5 som företagets mest avancerade bil någonsin.
Gävlepolisen planerar att köpa två exemplar av den miljöklassade combimodellen, med fyrhjulsdrift och biopower-motor.
Prislappen ligger på cirka 450 000 kronor styck.
-Kravet är att 50 procent av våra utryckningsfordon och 100 procent av våra andra fordon ska vara miljöbilsklassade. Utbudet av miljöbilar som kan fungera som utryckningsfordon är inte stort, men den här bilen fyller de krav vi ställer, säger Pär Rooth, ekonomidirektör för Gävlepolisen.

Gävlepolisen hoppas kunna få bilarna levererade till hösten – men cirkusen kring Saab Automobiles finansiering väcker farhågor.
-Vi har inte så många bilar att välja på så det finns en viss oro. Men samtidigt har vi över 100 bilar inom myndigheten så det är ingen kris. Går fabriken i konkurs så får vi beställa andra bilar, säger Pär Rooth.

Under fredagen tändes visst hopp då fabriken i Trollhättan drog i gång rullbanden efter sju veckors produktionsstopp som inneburit ett tapp på cirka 8 000 bilar. Detta efter att kinesiska företaget Pang Da hostat upp 30 miljoner euro för en beställning på 1 300 bilar till Kina, enligt TT.
Nu ska Riksgälden pröva Pang Da som ägare till den krisdrabbade biltillverkaren. Det återstår att se om polisversionen av 9-5 kommer att rulla på Gävles gator under hösten – men Pang Qinghua, vd för det kinesiska företaget, fick åtminstone provköra modellen under fredagen.
-Så här långt är jag mycket imponerad, sa han till TT efteråt.

Mer läsning

Annons