Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen oroad över brister

/
  • Här åker barnen utan säkerhetsbygeln nedfälld på Furuviksparken.
– Om polisen vill göra en förundersökning så välkomnar vi det, säger Tom Widorson vd för Furuviksparken.
GD 29/7 2011

Flera besökare blev vittnen då en karusell kördes utan att säkerhetsbygeln var nedfälld. Flera barn åkte med karusellen och nu är polisen oroad över säkerhetsbristerna på Furuviksparken.

Annons

– Karusellföraren har erkänt att han gjorde fel. När han kommer tillbaka så kommer han att få en skriftlig varning. Om polisen vill göra en förundersökning så välkomnar vi det. Det finns inget fel på attraktionen, utan det här är en karusellförare som har brustit gällande säkerheten, säger Tom Widorson vd för Furuviksparken.

På bilderna ser man att byglarna inte är nedfällda på den aktuella vagnen med barnen i. När GD:s reporter beskriver bilden av barnen som åker i gondolerna utan nedfällda byglar för Mikael Hedström, presschef för polisen i Gävleborgs län, blir han bekymrad.

– Det låter oroväckande det du beskriver. Det låter inte som att det bedrivs på ett ordentligt sätt. Det kanske inleds en förundersökning om det inte går till på rätt sätt. Det är viktigt att det här med karusellerna sköts, säger Mikael Hedström.

Ett av ögonvittnena till händelsen säger så här:

– Karusellföraren lade inte märke till det över huvud taget, och det var först när föräldrarna efter halva åkturen kom springande med andan i halsen och ropade till honom som han i sakta mak begav sig till kuren för att stänga av. Då gick karusellen i full fart, och det tog en bra stund innan den stannade. När attraktionen är igång är gondolerna ganska högt upp i luften och snurrar rätt snabbt. Om ett barn skulle ramla av i farten skulle barnet slå sig ordentligt, säger vittnet.

Enligt uppgifter till GD ska attraktionen Bikupan även vara trasig och helt sakna bromsar. Något som Furuvik ska ha känt till och inte åtgärdat. Därför kan den enbart stannas genom att farten stängs av, och sedan går den tills den själv stannar, eller tills det att personalen tar tag i en av gondolerna och stannar den med händerna.

Uppgifterna dementeras helt av Tom Widorson.

– Det finns inga fel alls på attraktionen, säger han.

Händelsen har förutom att den anställde karusellföraren fått en skriftlig varning, även lett till att han nu omplacerats till att köra minibilarna.

– Han har nu fråntagits rätten att köra de stora attraktionerna, säger Tom Widorson.

Mer läsning

Annons