Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för bedragare

Åldringsbedragare har rört sig från Örebro till Arboga, Uppsala och Tierp. Deras nästa anhalt tros vara Gästrikland. Ring polisen om en okänd man frågar efter vatten.

Annons

I måndags drabbades en äldre kvinna i Tierp.

Bedragaren frågade om han kunde få koka lite vatten och ta med sig. Kvinnan kokade vatten i en kastrull som hon lånade ut till mannen, och upptäckte att hon bestulits först efter att han försvunnit med kastrullen.

Det rör sig om fyra fullbordade bedrägerier hittills. Men mörkertalet kan finnas där – då det är vanligt att äldre som blivit bestulna i hemmet ofta skäms över vad som hänt.

Tillvägagångssätten är snarlika: en man ringer på dörrklockan hos äldre och ber om att få låna vatten, få vatten kokat eller säger sig behöva laga en vattenläcka. Mannen går runt och låtsas spola i kranar och när han lämnar lägenheten så är den länsad på smycken och plånböcker.

De bestulna personerna har uppgett att det rör sig om en gärningsman, men det är möjligt att denne har en medhjälpare som slinker in i bostäderna och stjäl.

Signalementet som offren lämnat beskriver mörkhåriga män med ”öststatsutseende” som talar felfri svenska. Ålder anges från 30 till 40 år, vilket kan tyda på att det rör sig om olika män som turas om att bluffa.

– Om en sådan här person dyker upp hos er: ring larmnumret 112. Om det redan har hänt att ni blivit bedragna: ring 11414 och gör en polisanmälan, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Mer läsning

Annons