Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens muskelprofilering avslöjar dopade kroppsbyggare

/

Gävlepolisen har börjat använda muskelprofilering för att få fast dopade kroppsbyggare. "Det fungerar. Man får träffar i urinproverna", säger Björn Jonsson, med lång erfarenhet som narkotikapolis.

Annons

Sedan årsskiftet har Gävlepolisen vid två tillfällen delgett personer misstanke om brott mot dopningslagen – på grund av deras utseende och uppträdande.

Så kallad muskelprofilering.

– I Stockholm har polisen jobbat så här ett längre tag. Om personen visar yttre tecken på användning av anabola steroider så når det upp till skälig misstanke, säger Björn Jonsson, utredare vid grova brottsroteln i Gävle.

Förra året ledde han utredningen som lyckades kartlägga en hel distributionskedja för anabola steroider – från tablettfabriken i ett garage till försäljningen som sköttes från ett gym i Gävle.

Kan du se vilka som använder sig av anabola steroider?

– Ja, det kan jag säga. Jag skulle kunna plocka ut en sådan person ur mängden.

Per Sundström är ordförande för Svenska Kroppskulturförbundet, kroppsbyggarnas riksförening.

– Poliskåren verkar inte förstå att det finns naturliga talanger inom kroppsbyggning. Liksom Zlatan har perfekta anlag för fotboll finns det kroppsbyggare som har extrema förutsättningar att bygga muskler. Dessa människor riskerar att bli oskyldigt utpekade.

Har du själv råkat ut för det?

– Nej, men jag har hört av medlemmar som blivit konfronterade av polisen utanför sina träningsanläggningar.

Men Gävlepolisens muskelprofilering i krogvimlet är inget som oroar Per Sundström.

– Jag företräder idrottsmän – inte människor som super på nätterna. Våra tävlande jobbar, tränar kanske två pass om dagen och sover tio timmar per dygn.

Mer läsning

Annons