Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser undersöker misstänkta moderater

Efter Gefle Dagblads avslöjande inleder nu polisen en undersökning mot de två moderater som misstänkts ha förskingrat pengar ur moderata ungdomsförbundets kassor.

– Det är positivt att polisen agerar, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela, M, till Gefle Dagblad.

Annons

I går berättade GD om de två moderata politiker som har tagit pengar från Moderata ungdomsförbundets kassor för distriktet och Gävleföreningen. Partiombudsmannen och revisorn Mårten Strömberg berättade att de två politikerna tog pengar ur kassorna för att betala sina hyror. Mikael Hedström, presstalesman för Gävleborgspolisen, förklarar att polisen agerar på den uppgift som kommit fram genom Gefle Dagblads granskning.

– Det som händer nu är att polisen tar kontakt med moderaterna i Gävle för att få så mycket information som möjligt för att upprätta en anmälan, säger Mikael Hedström.

Inger Källgren Sawela välkomnar att polisen undersöker saken och säger att det är upp till Mårten Strömberg att göra en polisanmälan för ungdomsförbundets och partiets räkning. De två politikerna har uteslutits ur partiet och har fått lämna sina politiska uppdrag.

– Det är jättetråkigt. I huvudsak har vi låtit MUF centralt sköta det här ärendet, det jag har gjort är att se till att de här två personerna har lämnat sina förtroendeuppdrag för kommunen, säger Inger Källgren Sawela till Gefle Dagblad.

Mårten Strömberg berättar för GD att bokslutet inte är helt klart än och därför är 120 000 kronorna det belopp som han än så länge känner till. De pengarna har betalats tillbaka.

– En polisanmälan är absolut inte uteslutet, men vi måste ha alla fakta på bordet först, säger Mårten Strömberg till Gefle Dagblad.

MUF:s Gävleförening fick förra året 152 744 kronor i bidrag från kommunen. Det innebär att de två moderaterna tagit en betydande del av bidraget för privata utgifter.

GD har under torsdagen fortsatt att söka de två uteslutna moderaterna.

Mer läsning

Annons