Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polishuset kan få anhållningsceller

/
  • Om polishuset i Gävle bygger anhållningsceller betyder det att arresten i polishuset kan ha öppet alladagar i veckan.

Efter över 40 år har Gävlepolisen fått beskedet. Anhållningsceller kan byggas i polishuset. Ett bygge som kan öka polisens närvaro på Gävles gator och torg med hundratals timmar per år.

Annons

I våras fick Gävlepolisen besök av en byggnadsingenjör, Ann-Catrin Johansson, vid Rikspolisstyrelsen.

Hennes uppdrag var att undersöka om det var tekniskt möjligt att bygga anhållningsceller i polishuset, vilket har saknats sedan det uppfördes 1971.

Nu har hon lämnat besked.

– Möjligheten finns. Det finns tänkta ytor att ta i anspråk och jag ser inga problem med att utöka antalet celler, säger Ann-Catrin Johansson.

Därmed har ett avgörande steg tagits, men en lång väg återstår.

– Man får anlita konsulter för att ta fram ritningar och räkna på kostnaden. Det måste finnas en bra logistik och säkerhetszoner i lokalen. Sedan måste det sökas bygglov hos kommunen. Och vi på Rikspolisstyrelsen ska godkänna byggnadsförslaget.

Under hösten kommer Gävleborgspolisens ledningsgrupp fatta beslut i frågan.

Varför vore byggnationen en god idé? Så här ser ekvationen ut: arresten i Gävle har ”fylleceller” men saknar anhållningsceller. Arresten i Sandviken har ”fylleceller” och anhållningsceller.

Anhållningsceller går inte att vara utan.

Så när polismyndigheten 2009 slipade sparknivarna blev det arresten i Gävle som fick stänga ner från söndag kväll fram till torsdag kväll.

Under denna tidsrymd får alltså ordningspolisen köra ”fyllerister” från Gävle, där den absoluta majoriteten omhändertas, till Sandviken och sedan bege sig tillbaka till Gävle om inget oförutsett inträffar.

Enligt ett flertal personer inom myndigheten så slösas en timme bort med varje sådan körning. Jämfört med de cirka tio minuter det tar att köra en berusad från exempelvis Stortorget till arresten i Gävle, att få denna avvisiterad och inskriven och sedan vara tillbaka på Stortorget.

Och det har blivit många sådana körningar. I snitt har de inskrivna som omhändertagits för fylleri ökat med 446 stycken per år i Sandviken från 2009, då öppettiderna för Gävlearresten minskade.

Dessutom: när de som omhändertagits i Gävle har sovit ruset av sig i Sandviken ska polisen ordna så att de förs till sin hemstad, vilket oftast är Gävle. Släpps de på natten, när bussarna slutat gå, faller det oftast på en polispatrulls lott att skjutsa tillbaka personen eftersom myndigheten inte gärna bekostar taxiresor.

Att bygga anhållningsceller i residensstaden Gävle skulle göra att arresten i polishuset kan ha öppet alla dagar i veckan, och polisen därmed kan synas på gator och torg istället för att köra fram och tillbaka på riks 80.

Utredare i Gävle skulle även slippa otaliga resor fram och tillbaka till Sandviken för att hålla förhör med anhållna.

Mer läsning

Annons