Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polismästare från Gävle blir EU-polischef

Oerhört stimulerande, säger Karl Åke Roghe, polismästaren som blir chef för EU:s polisinsats i Afghanistan.

Annons

Karl Åke Roghe byter världsdel och stad, från Gävle till Kabul, i augusti. Det är inte första gången han har uppdrag utomlands, tidigare har han haft liknande poster i Kosovo och Sudan. Kosovo är i jämförelse ett relativt normalt samhälle medan förhållandena i Sudan påminner om Afghanistan.
– Men säkerhetsproblemen i Afghanistan är mycket större, säger Roghe till TT och konstaterar att vissa delar av landet är det omöjligt att arbeta i, trots den än så länge stora utländska militära Nato- och Isaf-insatsen.

Hans uppdrag består i att leda en 350 personer stor styrka utsänd av EU att bygga upp och utbilda den nationella polisen, inför att afghanerna själva ska ta ansvaret för polisarbetet, senast sista december 2014.
– Det är en otroligt inspirerande fas. Det civila samhället måste kliva fram och polisen gå från att vara terroristbekämpande till att bli civil polis, säger Roghe på vars lott det också faller att fortsätta arbetet med att bygga upp ett justitie- och inrikesdepartement och åklagarväsende.

Utrikesminister Carl Bildt säger i en kommentar att Sverige "sätter stort värde" på utnämningen.

TT

Mer läsning

Annons