Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikens baksida – dagliga hatmejl

/
  • SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson har fått skörda hat och hot efter massakern på Utöya, där 69 av hennes partikamrater mördades av Anders Behring Breivik.

I augusti valdes Ellinor Eriksson, 23, från Valbo till förbundssekreterare för SSU. Sedan dess är hatmejlen vardag.

Annons

– De skriver att jag ska våldtas av muslimer, säger hon.

Ellinor Eriksson är sekreterare för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, på heltid.

Hon har bland annat ansvar för frågor som rör homosexuella, bisexuella och transsexuella personer.

Ett engagemang som gjort henne till måltavla för främlingsfientliga krafter – dagligen får hon rensa inkorgen från kränkande, ibland hotfulla mejl.

– Det är framförallt rasister som hör av sig. De kan skriva att jag ska bli våldtagen av muslimer. Det rör sig även om mejl med sexuella fantasier om mig som antastar min personliga sfär.

Men det är inte dessa mejl som framkallar de största obehagskänslorna.

– De politiska och sexuella breven kan vara hemska i sina innehåll. Men jag tar ganska lätt på dem. Det värsta är om de skriver att de sett mig någonstans, på en föreläsning eller i en buss, och att de ska göra saker mot mig.

Ellinor Eriksson använder sina konton på de sociala nätverken Facebook och Twitter som plattformar för att nå ut med förbundets politiska budskap.

Hon har godkänt vänförfrågningar på Facebook från rena främlingar, och bland hennes 2 000 ”vänner” finns uppenbarligen personer som inte är hennes vänner.

– Jag skrev en uppdatering om att SSU tar tydligt avstånd från tvångssteriliseringar vid könskorrigeringar. Men även att vi motsätter oss de andra krav som finns: att man måste vara svensk medborgare, ha fyllt 18 år och vara ogift.

Efter uppdateringen kom reaktionerna – en skörd hatmejl från anonyma avsändare.

Situationen för Ellinor Eriksson har varit densamma sedan hon valdes till förbundssekreterare i början av augusti förra året, några veckor efter att 69 av hennes partivänner mördades av Anders Behring Breivik på Utöya.

– Mejlen kom ju inpå det som hänt i Norge. Det är obehagligt att människor kan ha unga socialdemokrater som måltavlor. Det känns nästan löjligt att jag ska behöva bli rädd när jag kommer hem och läser mina mejl.

Du har inte polisanmält de grövsta mejlen – varför?

– Vi har en kontakt inom partiet som vi tar upp säkerhetsfrågor med. Och det har tagits beslut om att inte polisanmäla.

Har du funderat på om det är värt det?

– Nej. Någon gång har jag känt för att stänga mitt konto på Facebook och sluta twittra. Men jag är principfast och kommer inte att sluta tala om politik. Men det är för jävligt att det ska behöva vara så här för att man är politiskt aktiv, säger Ellinor Eriksson.

Mer läsning

Annons