Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker hamnar mitt i hetluften

GÄVLEOm knappt två veckor reser kommunledningen och Gävles högsta politiker till Sydafrika.Även om de reser till varmare breddgrader så är det inte för att semestra.

Annons
Kommunledningen återgäldar ett besök från den sydafrikanska staden Buffalo City som gärna vill inleda samarbetsprojekt med Gävle.
- Tanken är att vi ska lära av varandra och se vilka områden vi kan samarbeta kring, säger Laila Nordfors, ansvarig för projektet i Gävle kommun.

Sida betalar
Projektet, och resan, finansieras av Sida som också står bakom liknande projekt där två andra sydafrikanska städer samarbetar med Göteborg och Falun/Borlänge.
I oktober kom en delegation från Buffalo City på besök till Gävle.
Den 26 november är det Gävle kommuns tur att besöka den sydafrikanska staden.

De får en biljett
Med på resan finns kommunalråden Mats Ågren, s, och Ulla Andersson, v, oppositionsrådet Björn Frankson, m, och byggnads- och miljönämndens ordförande Carina Blank, s.
Kommundirektör Britt Åberg, kommunens ekonomichef Ingemar Westin, planeringschefen Göran Berfenstam och Laila Nordfors deltar också. Håkan Landberg från Teknikparken finns också med på resan.

Samarbetsprojekt
Under besöket i Gävle framförde delegationen från Buffalo City vissa förslag på samarbetsprojekt. Dels inom demokratiområdet och hur man bygger upp en kommun, dels inom området högskolan, Teknikparken och näringslivet.
Det finns också ett intresse för skolan och äldreomsorgen.
Kan Gävle lära sig något av Buffalo City?
- Ja, det tror vi. Men det är det vi ska titta på. I dag är vi lite osäkra på hur det är där nere, säger Laila Nordfors.

Hög arbetslöshet
Buffalo City ligger vid kusten och har drygt 800 000 invånare. Området är relativt lugnt men har en arbetslöshet på 47 procent.
Om besöket går bra kan det resultera i ett "letter of intent" och åtminstone ett par projekt som eventuellt kan start redan nästa vår.
Delegationen återvänder till Gävle den 5 december.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons