Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerja till nya arenan

/

Tekniska nämnden gav i går sitt stöd till planerna på en ny fotbollsarena med konferensanläggning och hotell vid konserthuset. Men beslutet togs av en oenig nämnd där Socialdemokraterna fick hjälp av alliansledamöter för att få majoritet.

Annons

Beslutet som tekniska nämnden tog igår innebär att man godkände det yttrande som tjänstemännen på tekniska kontoret skrivit. I yttrandet förordar man det alternativ som företaget Fastpartner vill genomföra, att riva gamla Strömvallen och bygga en helt ny fotbollsarena med hotell och konferensanläggning vid konserthuset. Politikerna la till en attsats om att ”det fortsatta arbetets utformning och gestaltning behandlas så att effekter på kulturmiljön blir så små som möjligt”:

Yttrandet om att bygga en ny arena fick stöd av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centern och två av Moderaternas tre ledamöter.

– Det är ett spännande alternativ. Gävle behöver en ny fotbollsarena och den tycker vi ska ligga centralt, vi behöver också en ny central konferensanläggning och vi behöver fler hotellrum, säger Anéa Elfving, S, ordförande i tekniska nämnden.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och en av Moderaternas ledamöter röstade nej till förslaget. I en gemensam reservation skriver de bland annat att ”området kring Strömvallen, Stadsträdgården och miljön kring Gavleån är mycket känsligt på grund av stora natur- och kulturvärden och för stadsbilden och stadens identitet och karaktär som helhet en viktig miljö”.

– Det här förslaget innebär att området får en helt ny skyline som tar över. Den lätta och luftiga naturmiljön försvinner. Det är en unik miljö som är ett av Gävles varumärken, säger Inger Schörling, MP, vice ordförande i tekniska nämnden.

Hon tycker att det optimala förslaget vore att istället bygga en ny fotbollsarena i Sätra och bevara Strömvallen som den är idag för skolidrott och mindre idrottsevenemang. Men majoriteten i nämnden vill utnyttja den möjlighet till finansiering som finns i förslaget med ett nytt evenemangsområde vid Strömvallen. Fastpartner har erbjudit sig att stå för byggkostnaden om man får köpa konserthuset av kommunen. Det är sedan tänkt att kommunen ska hyra den nya fotbollsarenan och konserthuset av Fastpartner.

– Så långt vi nu kan blicka i den kommunala investeringsplanen så finns det inte utrymme för att kommunen på egen hand ska bekosta och bygga en fotbollsarena, säger Anéa Elfving.

Samrådet om Strömvallen pågår till den 28 januari. Därefter ska kommunstyrelsens mark, miljö och plandelegation sammanställa alla inkomna svar och besluta sig för vilket alternativ man ska stödja. Det är till sist politikerna i kommunfullmäktige som avgör Strömvallens framtid. När det kan ske är oklart. Senast 2014 måste Gävle ha en fotbollsarena som lever upp till de krav som det europeiska fotbollförbundet, UEFA, ställer.

Mer läsning

Annons