Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna eniga mot idrotten

/
  • Det var fullsatt när det var dags för aktörerna att äntra scenen i Läkerol Arena.

Argumenten för och emot en ny fotbollsarena på Sätraåsen vändes ut och in under gårdagens öppna debatt. Trots massivt motstånd från Gefle IF och övriga berörda idrottsklubbar stod politikerna enade i frågan om att kommunen inte ska ta risken att bygga nytt.

Annons

Gefle Dagblad och Arbetarbladet arrangerade den välbesökta debatten som hölls i Läkerol Arenas foajé i går kväll. På plats fanns kommunalråd och oppositionsråd, representanter för Gefle IF, Brynäs IF och Gävletravet, utredare och andra som varit inblandade i processen.

Det hela började med en presentation av visionen om en ny arenastad på Sätraåsen, där idrottsklubbarna drar nytta av varandras faciliteter.

– Vi talar om en sluten fotbollsarena som rymmer uppemot 7 000 åskådare. Den skulle bli ihopkopplad med Läkerol Arena genom en luftbro där det exempelvis går att ha en restaurang, sa arkitekten Thorolf Hedlund.

Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson hyllade idén:

– Det skulle bli en idrottspark som sjuder av liv året runt.

Även Gävletravets chef Tommy Ljunggren har varit optimistisk under utredningens gång och hoppats på att få förverkliga idén om ett idrottshotell.

– Diskussionerna har präglats av en enorm glädje, men det slog stopp i och med att utredningen var klar. Den som borde ha dragit loss det hela är förstås kommunen, sa han.

Gefle IF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid poängterade att klubben inte ser några möjligheter att öka sina intäkter på Strömvallen.

– Vi kan inte fortsätta köra veteranbil när de andra kör om oss i turbo, sa hon.

Hon garanterade att kommunen kan lita på den kalkyl som Gefle IF lagt fram där byggkostnaden för arenan bantats från 180 till 120 miljoner kronor – pengar som Gefle IF vill att kommunen går i borgen för.

Men politikerna – från höger till vänster – stod fast vid att kalkylen känns svajig.

– Jag gjorde en snabbkontroll av den nya kalkylen och den gamla. Kostnader för bland annat plan och uppvärmning finns inte med i den nya kalkylen, sa kommunalrådet Per Johansson, S.

Partierna i alliansoppositionen påpekade att de inte varit med i diskussionerna kring hur en arena på Sätraåsen ska finansieras.

– Men politiken var på tårna på en gång och fattade beslut när Gefle IF kom till oss första gången och ville bygga om Strömvallen, sa oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M, och fortsatte:

– Det är jätteviktigt att vi har vår elitidrott, men om vi har en arena här eller på Strömvallen tror jag inte har så stor betydelse. Nu går vi vidare med Strömvallen, sa hon – och publiken buade.

Hon ville däremot inte se någon ”Strömvallen light”-ombyggnad som nu diskuteras.

Oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP, ifrågasatte hur stor risk som Gefle IF tycker att skattebetalarna ska ta.

– Om skattebetalarna tar risken för ett banklån ska de då även betala om arenan blir dyrare än 120 miljoner kronor? Då står vi där med både Strömvallen och en halvbyggd arena.

Miljöpartiets Roger Persson garanterade att han är ”otroligt fotbollsintresserad”.

– Men det vi har att ta ställning till är risktagandet. Om en klar majoritet av Gävleborna vill är jag beredd att gå vidare. Men jag känner inte det stödet, sa han.

– Om det finns någon finansiär som ställer sig bakom satsningen – då är vi beredda att gå vidare, sa Per Johansson.

Mer läsning

Annons