Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna - för eller mot en utbyggnad?

Så här tycker politikerna om en utbyggnad av Valbo köpstad.

Annons

Marita Engström, V

Mot, med viss tvekan

– Vi i mitt parti motsatte oss den stora utbyggnaden från början. Det handlade mycket om miljöhänsyn med framförallt att man bygger in sig i ett bilberoende och ett shoppingsamhälle. Det är fortfarande vår grundinställning, sen är det viktigt att lyssna in allt och tänka långsiktigt, till exempel på vad som händer med den lilla handeln. Men om man ändå beslutar om en utbyggnad vill vi vara med och påverka så mycket vi kan.

Carina Blank, S

För

– Mitt parti har röstat ja för de planer som föreligger, men det betyder inte att det får genomföras hursomhelst. Jag tycker man ska se det historiska perspektivet; 1961, när man fick idén till Valbo köpcentrum, då handlade de flesta i närmaste affär. Det gör man absolut inte i dag. Hela vår livsstil har förändrats. Vi tycker vi ska ha ett externt handelsområde i Gävle.

Roger Persson, MP

Mot

– När vi diskuterade en utbyggnad om E16 2012 var vi ganska mycket emot. Det är fortfarande vår grundhållning. Vi vill ha en aktiv och konstruktiv dialog med Ikea, men vi är starkt emot ytterligare utbyggnad söder om Valsjöbäcken. Där ligger det jordbruksmark och den ska vi vara väldigt rädd om. Sju av elva aspekter i miljökonsekvensbeskrivningen talar mot en utbyggnad. Det talar sitt tydliga språk.

Per-Åke Fredriksson, FP

För

– Vi i Folkpartiet röstade för fortsatt arbete i den här frågan 2009. Vi vill gärna att Gävle ska vara en stad som växer och då måste vi titta på vad vi kan göra för att det ska vara en attraktiv stad att flytta till. Utvecklingen vi ser är att folk flyttar mot städerna. Vi kan tycka vad vi vill om det, men det är så folk gör. Vi vill ha en stad som kan växa och där det finns utrymme att expandera.

Ann-Helen Persson, C

Mot

– Vi tycker att miljöfrågorna är de stora bitarna här och ser en försämring för jordbruken. Vi glömmer ofta bort att jordbruken också är företag som genererar arbetstillfällen. Och blir det verkligen så många fler arbetstillfällen av en utbyggnad?

Kenth Lövgren, KD

Vacklar

– De beslut vi fattar om det här kommer att få effekt många decennier framåt. Handeln i Gävle sysselsätter i dag 18 procent av befolkningen. Vad händer med den? Samtidigt måste man tänka på hur det skulle vara om inte Ikea hade funnits här. Hade vi åkt till Uppsala då och handlat möbler och vilka miljöeffekter skulle det få? Jag saknar en analys av de företagsmässiga effekterna.

Inger Källgren Sawela, M

För

– Vi har sagt ja till översiktsplanen och är beredda att gå vidare och utveckla detta område till handel. Jag tycker vi måste se tillbaka på historiken. Vad har inte Valbo köpcentrum betytt för Valbo, för Gävle och för hela regionen? Vi måste se till att inte den här möjligheten försvinner åt annat håll. Ni ska veta att det här förslaget har varit på våra skrivbord hur många gånger som helst och varje gång har vi ändrat eller funderat. Vi lyssnar på er medborgare och på era synpunkter. Och vi kommer även i framtiden att ställa miljökrav.

Mer läsning

Annons