Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Politikerna har inte förstått”

/
  • Biblioteket stimulerar debatt, diskussioner och demokrati, menar Conny Persson som tycker att partierna borde prioritera det.
  • Så här är det meningen att biblioteket ska se ut efter ombyggnaden. Det är Gavleån som skymtar i nedre vänstra hörnet.

Kommunledningens val att senarelägga ombyggnaden av stadsbiblioteket i Gävle upprör bibliotekschefen Conny Persson.
– Det är en nerprioritering av kunskapssamhället, säger han.

Annons

GD berättade i går om de tre rödgröna majoritetspartiernas förslag till mål och budgetramar för Gävle kommun de kommande åren. Extrapengar tillförs bland annat förskolan, socialtjänsten och vägunderhåll samtidigt som den planerade ombyggnaden av stadsbiblioteket skjuts på framtiden.

Tidigare fanns 120 miljoner kronor avsatta för ombyggnaden 2014-2015, men nu anser kommunledningen inte längre att det finns ekonomiskt utrymme. Andra stora investeringar ska göras inom Kultur & Fritid, exempelvis bygget av en inomhusarena för bland annat friidrott vid Gunder Hägg Stadion. Det kostar 162 miljoner kronor. Dessutom ska ett helhetsgrepp tas runt Slottstorget, Gamla Gefle samt Rådhuset och dess torg, där det ska framgå vilken framtida roll biblioteket ska ha.

Men Conny Persson tycker att nerprioriteringen av stadsbiblioteket rimmar illa med kommunledningens devis ”Skolan först”.

– Tittar man i deras mål och riktlinjer så är biblioteken inte ens nämnda. Det visar på en bristande kunskapssyn. De har inte förstått bibliotekets roll i kunskapens Gävle, säger han.

Inte minst för personer med utländsk bakgrund samt för den växande distansundervisningen är biblioteket en viktig plats för möten och för att söka information, menar Conny Persson.

– Vi har även många föredrag kopplade till kunskap, och vi jobbar hårt för att flytta in olika verksamheter, som Digidel, ett sätt att stödja personer som inte har hängt med i den digitala utvecklingen, säger han.

Problemet är att lokalerna är för trånga. Biblioteket kan inte utvecklas. Enligt Conny Persson är stadsbiblioteket i Gävle det mest trångbodda biblioteket i Sverige i förhållande till kommunens storlek.

– Vi behöver grupprum, studierum och utrymme för nya verksamheter.

Det finns även planer på att flytta stadsarkivet till biblioteket för att materialet ska bli mer lättillgängligt. Nästa år ska även musikbiblioteket flyttas från konserthuset till stadsbiblioteket, vilket gör utrymmet ännu mindre.

År 2007 fick fyra olika arkitektfirmor i uppdrag att ta fram en bra lösning för stadsbiblioteket. Det vinnande förslaget innebär att biblioteket byggs ut på baksidan där det i dag är parkering. Mellan nya och gamla delen byggs en sammanlänkande del med glasfasad mot Gavleån.

– Allt är redan planerat i detalj, och så gör de så här. Det är sorgligt eftersom det handlar om framtidens Gävleborg. Den skrivelsen har jag inte sett någonstans. Det saknar jag från alla partier, säger han.

Mer läsning

Annons