Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna säger nej till surfplattor i skolan

/
  • Erik Samuelsson och Elias Furenstam använder sina privata surfplattor i stället för skoldatorerna, som de tycker fungerar dåligt.
  • Johan Lannsjö har lämnat ett medborgarförslag om att ersätta skoldatorerna med surfplattor.
– För mig är det solklart. Vi spar pengar och får något bättre. Jag har inte hört en elev som hellre har skoldatorn kvar.

Byt ut elevernas otympliga och långsamma datorer, som de knappt använder, mot billigare och smidigare surfplattor.

Det tycker Vasaläraren Johan Lannsjö i ett medborgarförslag.

Men kommunstyrelsen tycker att det vore att främja ett varumärke och föreslår att kommunfullmäktige säger nej.

Annons

– Jag tycker det är konstigt att man aldrig frågor oss i skolan vilka behov vi har och vad vi skulle tycka var bra. Dessutom är det billigare, säger Johan Lannsjö.

Som mattelärare använder han ofta sin surfplatta.

Han ställer sig frågande till kommunens motivering, som dels är att en satsning på surfplattor skulle främja ett visst varumärke, dels att det inte finns tillräckligt med appar som kan användas i undervisningen.

– Det är bland det dummaste jag har hört. Det finns ju flera tillverkare av surfplattor. Sen finns det otroligt många helt fantastiska appar för alla ämnen. Till exempel finns en som är bra när man ska förklara hur andragradsfunktioner fungerar. När jag visar den förstår eleverna oftast jättebra, säger Johan Lannsjö och visar.

Han säger att den totala kostnaden för elevernas datorer under de tre åren i gymnasiet är drygt 30 miljoner kronor.

– Det är jättesvårt att säga hur mycket man skulle spara med surfplattor, kanske några miljoner, men jag tycker det är en dålig investering att satsa pengar motsvarande kanske 20 lärarlöner på något som används väldigt lite. Det är dålig prestanda, de går ofta sönder – det är dåliga grejer, helt enkelt. Eleverna kanske använder dem på rasterna för att kolla You Tube eller Facebook. Sen åker de in i skåpen igen när det är lektion. Det är otroligt mycket pengar för lite lek. Då är det bättre att återgå till papper och penna, säger Johan Lannsjö.

Eleverna Elias Furenstam och Erik Samuelsson håller med. De har båda med sig sina privata surfplattor i skolan för att de inte tycker att deras skoldatorer håller måttet.

– Jag använder aldrig skoldatorn. Den är långsam och har mycket sämre batteritid än surfplattan, säger Elias Furenstam.

– Dessutom är den inte kompatibel till allt. Jag kan inte använda min hemifrån till exempel. Surfplattan är lätt att ha med överallt. Och om en lärare visar en bra powerpoint, som inte finns på papper, då kan man bara fota av den med plattan, säger Erik Samuelsson.

Den 29 oktober ska Johan Lannsjös medborgarförslag tas upp i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons