Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas pensionsregler för generösa

/

Politikers visstidspensioner kostar skattebetalarna i Gävleborg miljoner varje år.

Systemet måste göras om, anser Björn Brink, landstingsfullmäktiges ordförande.

– Det är beklämmande att se 50-åringar som lever på pension, säger han.

Annons

Under första halvåret 2011 fick fler än 450 kommun- och landstingspolitiker i Sverige dela på mer än 42 miljoner kronor i politikerpension. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Politikerna omfattas av ett system som garanterar dem fortsatt inkomst under de år de har kvar till ålderspension. Får de jobb samordnas lönen med pensionen.

I Gävleborg handlar det för närvarande om ett 30-tal före detta kommun- och landstingspolitiker som varje månad kvitterar ut visstidspension.

Gävleborgslistan toppas av makarna Stefan Hedin, 52 år, före detta kommunalråd i Sandviken, och Ingrid Hedin Amrén, 51 år, före detta landstingsråd.

De fick under första halvåret i år tillsammans drygt 386 000 kronor i visstidspension.

Ingrid Hedin Amrén försvarar systemet.

– Många av mina kollegor både på landstingssidan och kommunsidan har oerhört svårt att få jobb så därför måste det finnas, säger hon till Sveriges Radio.

Landstingsfullmäktiges ordförande Björn Brink, C, håller med till viss del.

– Folk som tar på sig tunga politiska uppdrag ska inte riskera att ställas på bar backe när de lämnar uppdraget, säger han.

Som avsutten politiker har man ofta ingen civil karriär att falla tillbaka på, menar han. Man måste få tid på sig att ta sig in på arbetsmarknaden igen. De som kommit upp i 60-årsåldern har knappast någon chans alls att få jobb och för dem är visstidspensionen en lämplig övergång till ålderspensionen, enligt Brink

Men nuvarande pensionsregler är för generösa, anser han.

– Det är orimligt att den som lämnar politiken vid 50 års ålder ska kunna leva på pension ända fram till 65. Det sticker i ögonen, säger Björn Brink.

Visstidspensionen borde bara betalas ut under en kortare tidsperiod, anser han. Under den perioden ska politikern hitta ett jobb att försörja sig på.

Någon diskussion om att förändra reglerna i den här riktningen förs dock inte i landstinget i Gävleborg.

– Nej, det här en fråga som bör hanteras centralt. Det är bra om reglerna är desamma i hela landet.

Ingela Gardner Sundström, ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förhandlingsdelegation, säger att pensionsreglerna ska ses över. Nuvarande regler rimmar illa med villkoren för andra arbetstagare, konstaterar hon.

– I ett samhälle där man inte längre pensionerar ut människor av arbetsmarknadsmässiga skäl sticker det i ögonen om man har ett annat system för politiker, säger hon till TT.

Mer läsning

Annons