Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk strid på Luftvärnsbacken

En detaljplan ska nu tas fram för de bostäder som planeras på Luftvärnsbacken i Gävle. Men fem av 13 politiker var emot förslaget när det diskuterades i byggnads- och miljönämnden i veckan.

Annons

GD berättade i förra veckan att Riksbyggen vill bygga uppemot 70 lägenheter på den nordöstra delen av Luftvärnsbacken, vid Kaserngatan väster om Södertull. Grönområdet är i dag populärt att ströva i och används även av förskolor. Samtidigt är parken vildvuxen och kan upplevas som otrygg.

Byggnads- och miljönämnden beslutade i tisdags att en detaljplan ska tas fram.

– Vi beslutade att detaljplanen ska möjliggöra 25-70 lägenheter. Vi vet ännu inte om området tål så många som 70 lägenheter, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Men när frågan diskuterades var fem av sex oppositionspolitiker emot förslaget. Anna Wretblad, C, vill inte att Luftvärnsbacken bebyggs.

– Jag tycker att vi ska vara rädda om de grönområden vi har. Parkerna gör staden vackrare och skapar en bättre utemiljö, säger hon.

Området har en värdefull flora med bland annat knylhavre, backlök och tjärblomster. Men den hörna som är aktuell för bebyggelse består mest av sly, enligt Jörgen Edsvik.

– Naturligtvis vill vi bygga så lite som möjligt i grönområden. Men av 30 centrala grönområden utöver Boulognerskogen och Stadsträdgården är det bara några som översiktsplanen pekar ut som lämpliga att bygga i, säger han.

Kommunen har som mål att bygga 6 000 nya bostäder för att klara inflyttningen fram till år 2025.

Mer läsning

Annons