Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär 50-åring håller formen

/
  • Galaxen från Andersbergsskolan hade stort publikstöd.
  • Lovisa Henriksson och Emanuel Svensson vann gårdagens kvartsfinal och kommer att få tävla vidare för Andersbergsskolan.
  • Klasskamraterna från Seglet 5A på Ludvigsbergsskolan peppade sitt lag bestående av Shira Bleckert och Kasper Boström innan tävlingsstart.
  • Programledare Madeleine Drake och Daniel Gustavsson, domare, värmde upp de tävlande och publiken innan sändningen av Vi i femman.

– Läskigt men ändå superkul.

Så kändes det för Emanuel Svensson från Andersbergsskolan strax innan tävlingsdags i Vi i femman.

Efteråt kunde han andas ut. Tillsammans med lagkamraten Lovisa Henriksson gick han segrande ur striden.

Annons

I 50 år har femteklassar runt om i Sverige tävlat i Vi i femman. Igår var det dags för två lag från Gävle att mötas i den sista kvartsfinalen för denna säsong.

En halvtimme innan sändning var all utrustning riggad inför radiosändningen och programledare Madeleine Drake förklarade för både tävlande och publik vad som väntade när det var dags att gå ut i etern.

Klassen Galaxen från Andersbergsskolan ställde upp med Emanuel Svensson och Lovisa Henriksson som båda kände av tävlingsnerverna.

– Det känns som om jag kommer att slita stolen i bitar innan första omgången börjar, sa Emanuel Svensson med ett leende.

Han har tittat mycket på nyheter och läst Gefle Dagblad den senaste tiden i hopp om att förbättra lagets vinstchanser. Taktiken hade de klar för sig.

– Att trycka fort och svara på ja och nej-frågorna även om vi inte kan, sa Lovisa Henriksson.

Samma strategi hade i och för sig Kasper Boström och Shira Bleckert i motståndarlaget på andra sidan lokalen.

– Vi kommer att trycka och gissa så att de andra inte får chansen, sa Shira Bleckert.

Kasper Boström verkade minst nervös av de fyra tävlande och tyckte det skulle bli härligt att komma igång med frågorna.

Enligt programchef Kerstin Carlsson brukar det också gå bra för lagmedlemmarna när sändningen väl satt igång.

– Många barn har inga nerver. Jag är superimponerad över att de kan koppla bort allt som skulle göra en själv nervös, sa hon.

Samtidigt vet hon att det lag som inte vinner kan ta förlusten hårt.

– Vi har haft barn som börjat gråta. De representerar ju hela klassen som har stora förväntningar på sina tävlande. Vinner de så blir de hjältar, sa Kerstin Carlsson.

En enda gång under Vi i femmans 50-åriga historia har ett lag från Gävleborg vunnit hela tävlingen. Det var år 2008 då Richard Leijon och Fredrika Andersson representerade Fridhemsskolan.

Mer läsning

Annons