Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär fyrhjuling livsfarlig

/
  • – Jag skämdes och hade lera, gräs och växter över hela mig. Men ambulans- och sjukvårdspersonalen tog väldigt väl hand om mig, konstaterar Ingemar.

Det kunde ha slutat i en tragedi då Ingemar Larsson åkte rätt ut i Gavleån med sin fyrhjuling.

Men han hade änglavakt.

Nu tackar han de som räddade honom och varnar för riskerna med det populära terrängfordonet.

Annons

GD har tidigare berättat om den otäcka händelsen i tisdags kväll vid Gavleån i Åbyfors, Valbo. Ingemar Larsson som är rörelsehindrad efter en stroke satt och tog igen sig i skuggan under en tall.

Efter ett långt yrkesliv som räddningsledare på Rörbergs flygplats och Arlanda ville han se platsen där han en gång började sitt första jobb: Spikfabriken som ligger precis intill.

Han skulle just köra tillbaka till sin gård i närheten, men åkte i stället ut i hög fart i vattnet. Växellådan låste sig och det blev omöjligt att bromsa.

– Det gick så jävla snabbt. Jag kunde inte göra någonting, men lyckades stänga av tändningen i vattnet. Det hjälpte inte att jag har kört terrängfordon i sex år, säger han.

En bekant stod och fiskade i närheten och hörde Ingemars rop på hjälp.

Han hoppade omedelbart i och lyckades hålla Ingemars huvud över vattenytan. Lyckligtvis hade Ingemar inte spänt fast säkerhetsbältet.

Då räddarens mobiltelefon hade gått sönder i vattnet skrek de på hjälp. En man kom rusande och de lyckades få upp Ingemar på land och ringa SOS Alarm.

Sedan tog det bara några minuter innan ambulans, polis och brandkår var på plats. Väl på sjukhuset kunde de konstatera att Ingemar hade klarat sig undan med lite vatten i lungorna och mindre skador på ena benet.

– Naturligtvis är jag väldigt tacksam mot mina räddare. Det var ren tur att de fanns i närheten och var min enda chans att överleva, säger Ingemar Larsson.

Fyrhjulingen är av märket Polaris Ranger och har tre sittplatser samt ett stort flak.

Ingemar köpte den främst för ändamål som jakt. Nu vill han varna allmänheten för fyrhjulingarna.

– De är absolut livsfarliga. Många ungdomar är inte mogna för att köra såna här saker. Föräldrar måste ha insyn i vad deras barn gör. Det är så jäkla mycket som kan gå galet, säger han.

Han tänker också på större modeller som finns där barn sitter i framsätet och den vuxne kör från baksätet. Vid en kollision kan de vuxna ramla över barnen, menar han.

Fyrhjulingen hamnade på snedden i vattnet och klarade sig helt utan skador. Han räds inte för att köra sitt terrängfordon i framtiden.

– En normal människa hade väl aldrig satt sig bakom ratten på en fyrhjuling igen. Men jag ska inte köra nära vatten igen och ta det väldigt försiktigt, säger han.

Det gick så jävla snabbt. Jag kunde inte göra någonting, men lyckades stänga av tändningen i vattnet. Det hjälpte inte att jag har kört terrängfordon i sex år.

Ingemar Larsson

Mer läsning

Annons