Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populära extralektioner på Vasa

/
  • Rosa Gharib och Hajer AL Musawi höll nybörjarlektion i sina modersmål kurdiska och arabiska för skolkamraterna på Vasaskolans språkeftermiddag.
  • Så här skrivs och uttalas några kurdiska pronomen.

– Jack, doo, se....
Rosa Gharib lär sina skolkompisar hur man räknar till tio på hennes modersmål kurdiska när Vasaskolan har språkeftermiddag.

Annons

De ettor som ville lära sig lite arabiska, kurdiska, kantonesiska, makedonska eller ryska hade chans att göra det i går av sina skolkamrater.

Ett av inslagen på språkeftermiddagen var lektioner där elever med ett annat modersmål än svenska var lärare.

Rosa Gharib och Hajer AL Musawi höl i lektionerna i kurdiska och arabiska. De går i tvåan på samhällsvetarprogrammet och läser förutom svenska, engelska och sina modersmål även spanska. Några vanliga ord och fraser var det de räknade med att hinna med på presentationslektionen.

– Den arabiska grammatiken är jättesvår, säger Hajer AL Musawi, som undervisat i såväl arabiska som islam förr.

– Det är som med alla språk, svårt när man inte kan grammatiken. Kan man den är det lättare, säger Rosa Gharib.

Sofia Bjerkén, som går i ettan på naturvetenskapliga programmet, väntade på lektonen i kantonesiska som en klasskompis skulle hålla. Hon tyckte det var kul med en språkeftermiddag.

– Det är roligt med något nytt.

Hon har valt franska som språk utöver engelska och svenska och tror att hon ska fortsätta med det även i tvåan då det inte längre är obligatoriskt.

Inne hos Rosa Gharib har fyra tjejer bänkat sig och får ett papper med räkneorden, årstiderna, några pronomen och vanliga ord och fraser på. Choni betyder hej och sopas tack. Tack vare att Rosa Gharib skrivit hur de uttalas bredvid den arabiska skriften uttalar de kurdiskan utan problem. Rosa Gharib berättar att i irakiska Kurdistan, som hon kommer från, talar och skriver de yngre en blandning av kurdiska och arabiska medan de äldre håller sig till enbart kurdiska. Den kurdiska dialekt som skrivs med arabiska alfabetet heter sorani och den som skrivs med det latinska kurmandji.

Förutom elevernas språklektioner fanns lektioner i latin, grekiska och punktskrift, en frågetävling hölls och eleverna fick se film på de språk de läser.

Mer läsning

Annons