Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt bo i Gävleborg

GÄVLETrots utflyttning och sjunkande befolkningssiffror stiger villapriserna i Gävleborg snabbast i landet. På ett år har priserna stigit med nitton procent. Ökningen för hela landet är tio procent, enligt siffror från Svensk Fastighetsförmedling.

Annons
Ökningen är tydlig även när det gäller de senaste månaderna.
Bara sedan i våras har priserna stigit med tolv procent, mot två procent för hela landet. Även i den jämförelsen ligger Gävleborg i topp.

- Att prisuppgången håller i sig har inte förvånat mig. Vi har haft en stabil och jämn prisuppgång sedan 1997, säger Mats Lövgren på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Men den kraftiga ökningen sedan i våras är överraskande även för folk i branschen.
Den dramatiken kan vara en tillfällighet, men enligt Mats Lövgren är den allmänna förklaringen att ett ägt småhus fortfarande är ett mycket konkurrenskraftigt boende, inte minst i en region där priserna fortfarande kan betraktas som låga.

En genomsnittsvilla i Gävleborg med en boyta på drygt 120 kvadratmeter kostade i juli i år knappt 750 000 kronor, enligt Svensk Fastighetsförmedlings statistik. Enligt Lantmäteriets och Statistiska Centralbyråns småhusbarometer, som grundar sig på fler fastighetsaffärer, var priset för genomsnittsvillan drygt 600 000 kronor.
Ett hus i Stockholm kostar i genomsnitt nästan fyra gånger så mycket.

- Här har folk råd att köpa hus, säger Mats Lövgren.

Fortsatt bra marknad
En annan förklaring är att allt fler väljer att köpa ett hus en bit från själva tätorten. Efterfrågan på villor någon eller några mil från centrala Gävle har ökat.

- Prisuppgången har varit större i till exempel Bomhus, Valbo och Hille/Forsby, säger Mats Lövgren.

Han räknar med fortsatt bra fart på villamarknaden. Omsättningen på småhus tenderar dessutom att öka, när villaägare med vuxna barn väljer att sälja huset och i stället köpa lägenheter mer centralt. Den trenden är en av förklaringarna till de kraftigt höjda priserna på bostadsrätter i till exempel centrala Gävle.

- Tidigare lämnade man inte villan förrän hemtjänsten kom och bar ut en. Det är mer eller mindre borta, säger Mats Lövgren.

Gävleborg ligger också i topp i Lantmäteriets och Statistiska Centralbyråns småhusbarometer, med en väsentlig skillnad. Enligt den statistiken har villapriserna stigit allra kraftigast i Jämtland. I Svensk Fastighetsförmedlings statistik är siffrorna för Jämtland sammanräknade med Västernorrlands län.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons