Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för ny mötesplats för unga i kväll

GÄVLEI kväll när uni äntligen slår upp portarna kommer blodet att spruta.

Annons
Uni är en helt ny mötesplats för unga människor. Premiärkvällen till ära visas den prisade splatterfilmen "Mayflower Mayhem" gjord av några unga filmskapare i Sandviken.
- Idén till uni är hämtad från lava på Kulturhuset i Stockholm, berättar Emma Skoglund, en av de drivande bakom projektet.
Meningen är att unga människor ska träffas och uppleva ung oetablerad kultur, helt gratis. Hos uni kan man lyssna på nya demoskivor, läsa fräcka fanzines, se lokala filmproduktioner, pyssla eller skriva poesi och hänga upp den för läsning på "poesiväggen". Man ska både kunna visa upp sig själv och se vad andra har gjort.

På Norra Skeppsbron
Uni finns i Lättings lokaler i magasinen på Norra Skeppsbron. Det är lätt att hitta, vägg i vägg med kaféet.
- Med stans billigaste fika, påpekar Kristin Heimerlöv. Många ungdomar vet inte var Lättings ligger, men det kommer vi att ändra på nu.
Och efter årsskiftet följer uni med Lättings till gamla fängelset och hamnar då mitt i centrala Gävle.
Filmvisningen i kväll börjar klockan 19.00. Linda Korol är filmansvarig och hon förklarar vad splatterfilm betyder.
- Det går ut på att blodet ska spruta så mycket som möjligt. Men det är mera roligt än läskigt, det ser så overkligt ut att man skrattar.
Varje onsdag kommer uni att vara öppet mellan klockan 17.00 och 20.30. Ibland visas det film, ibland händer det något annat och ibland kan man bara vara.
- Vi skulle vilja ha öppet längre, men vi måste ju hinna städa också, säger Johanna Bohlin. När vi hade en mini-uni på Vasaskolan för ett par veckor sedan fick vi städa länge efteråt.
HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons