Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för skidspår i Boulognerskogen

På 60-talet tillhörde det vanligheterna att åka skidor mitt i stan. En tradition kommunen vill blåsa liv i på nytt. I går var det premiär för Gävles nyaste skidspår – i Boulognern.

Annons

– Det här spåret är till för alla, men det är mest fokus på barn. Visst kan folk komma hit och träna också om de vill nöta varv efter varv, säger friluftssamordnaren Charlotte Holmsten.

Nej, det nya skidspåret i Boulognerskogen vänder sig inte till eliten i första hand utan är främst till för att erbjuda ett centralt skidalternativ för barn och familjer.

Att intresse finns råder det ingen tvekan om, enligt parkingenjören Christian Jansson.

– När vi gjorde skidspår lagom till Vinterfestivalen 2010 märkte vi hur folk fortsatte åka där långt efter det att festivalen var över. Därför tänkte vi göra ett spår tidigare redan förra året, men då kom det ingen snö, säger han.

Den varan råder det emellertid ingen brist på i år och efter en timme på skotern har driftansvarige Lasse Nilsson skapat Gävles nyaste skidspår. En kilometerlång slinga som snärjer in Boulognerskogen likt en lasso.

Varför använder du skoter? Räcker det inte att ta på dig skidorna och ge dig ut och spåra?

– Nej, skrattar Lasse Nilsson, det gjorde man på 60-talet. Nu vill man ha det bra packat och det gör man med skotern.

När Lasse Nilsson tar en sista vända med skotern under uppsikt av Charlotte Holmsten och Christian Jansson upptäcker den senare till sin förtjusning att det nya spåret minsann erbjuder en unik detalj.

– Det är en liten knix där borta, en liten backe, där kommer det att bildas klungor. Backar är Gästrikland inte bortskämt med.

Mer läsning

Annons