Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Presidentens vapengömma till Riksåklagaren

/

Efter att Outlawspresidentens hagelgevär och pistol blev ”normalt” vapenbrott frågade sig åklagare Christer Sammens vad som krävdes: ”Förutsätts det att knarkpartier ska vara försedda med följesedlar märkta ’Hells Angels’ eller ’Outlaws’?”

Annons

Vid upprepade åtal har Christer Sammens hänvisat till den straffskärpningsregel som kan användas vid grov organiserad brottslighet.

Men han har inte fått någon utdelning – fram till i november förra året. Då dömde Gävle tingsrätt den 36-årige sandviksbon, och utpekade Sverigepresidenten för kriminella mc-klubben Outlaws, till tio månaders fängelse för grovt vapenbrott.
Tingsrätten betonade att fängelsestraffet blev längre på grund av 36-åringens engagemang i Outlaws.

Men Christer Sammens medvind blev kortvarig.
Den 12 december beslutade hovrätten att släppa 36-åringen ur häkte. Drygt en vecka senare meddelade de sin dom: halverat fängelsestraff för vapenbrott av normalgraden.
De tyckte att hagelbössan och pistolen inte var grovt vapenbrott eftersom 36-åringen hade haft vapnen i hemmet där de inte varit åtkomliga för andra. Hans engagemang i Outlaws skulle inte vara ”någon försvårande omständighet”, enligt hovrätten.

Christer Sammens skrivelse till åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö vibrerade av frustration:
”Förväntar sig domstolarna att man ska visa upp styrelsebeslut och liknande som bevisar att brotten begåtts genom gemensamma beslut?”, frågade han sig och undrade även om det krävdes följesedlar från kriminella grupperingar för att kunna binda dessa till knarkpartier.

Nu har han fått gehör för sina synpunkter av vice överåklagare Göran Hellstrand, vid utvecklingscentrum, som genom en skrivelse uppmanar riksåklagaren att söka prövning för fallet i Högsta domstolen.
”Vapnen är livsfarliga och saknar legalt användningssätt”, skriver Göran Hellstrand, som inte anser att det är förmildrande att 36-åringen haft vapnen som skydd: ”Snarare talar detta för att han varit beredd att använda vapnen”, skriver han.
Beslutet följer vinterns livliga vapendebatt efter de många dödsskjutningarna i Malmö.

36-åringen pekades i förundersökningen ut som Sverigepresident för Outlaws MC av Gävlepolisens kriminalunderrättelsetjänst. Och när 36-åringen precis hade dömts till tio månaders fängelse för grovt vapenbrott av tingsrätten, gick en ledare för en Skåneavdelning ut och proklamerade sig som Sverigepresident i tidningen Expressen.
Sedan dess har det rapporterats om interna stridigheter i gänget.
Det är oklart vilken position som 36-åringen har för närvarande.

Mer läsning

Annons