Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessa såg sig om i hertigdömet

/
  • Foto: LASSE WIGERTHertiginnan på besök. Klockan tio på söndagsförmiddagen kom prinsessan Madeleine till Furuviksparken. Efter cirkus och träff med Santino väntade bland annat lunch på konserthuset och ett besök på högskolan.

GÄVLEI går besökte prinsessan Madeleine för första gången sitt eget hertigdöme Gästrikland utan mamma Silvia vid sin sida.

Annons
Orkestrar spelade, flaggor vajade i vinden, solen sken och prinsessan log och vinkade åt barn och vuxna som samlats längs hennes väg.
Men schimpansen Santino knackade med pekfingret i pannan när han såg henne.
Klockan tio i går förmiddag kom prinsessan Madeleine till Furuviksparken. Fotoblixtarna ven och hon höll ett kortare tal till den församlade allmänheten. Ett tal som dessvärre drunknade helt i vind och viskningar.

Signerade
Därefter var det dags att spatsera in i parken, där hon signerade en sten som redan bär två blåblodiga autografer. Kungen och drottningen signerade nämligen stenen när de var i Furuviksparken med den då betydligt yngre lillprinsessan redan 1986.
Efter en stärkande fika tillsammans med kommunalrådet Mats Ågren och Furuviksparkens vd Tom Widorsson var det sedan dags att träffa apan Santino.
Santino är en 24 år gammal Schimpanshanne som förutom frukt tycker om att måla. Men när han fick se prinsessan visade han med ett pekfinger mot pannan vad han tyckte om henne.
-Nej, hon är inte knäpp, hon är jättebra prinsessa bannade Santinos skötare Ingmarie Persson.
Hon tog sedan över guidningen, och lät Madeleine följa med in till Santinos ateljé. Där skapar han konstverk som säljs till förmån för hans hotade artfränder i Afrika.
Detta verkade göra Madeleine väldigt glad, och hon pratade länge och väl om hur kul det var med ap-konsten.
Hon förklarade att hon blivit inbjuden till Santinos vernissage men inte hade tid att komma.
- Men det är ju kul att veta att om man köper konst av honom går pengarna till något bra, sade prinsessan.

Guidad tur
Furuviksturnén fortsatte sedan med cirkus, innan det var dags för högskolan att få sin beskärda del prinsesslig glans. Därefter betades i tur och ordning lunch, guidad tur i Gävle, besök på konstcentrum och fika med musikunderhållning på konserthuset av innan hon vände hem till Stockholm igen strax före klockan fem.
Förhoppningsvis med en bra bild av vad hennes alldeles eget hertigdöme har att erbjuda.

Mer läsning

Annons