Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilering kan bli räddningen

/
  • – Även för 2013 får vi mindre pengar från utbildningsdepartementet och det kommer förmodligen att innebära att fler tjänster försvinner framöver, säger Maj-Britt Johansson, rektor för Högskolan i Gävle.

Högskolan i Gävles rektor Maj-Britt Johansson ser profilering som läro­sätets framtid.

Hon menar att det hela ­tiden finns en balans mellan regionens förväntningar på vad högskolan ska erbjuda och förutsättningarna som ges genom regeringens utbildningspolitik.

Annons

När högskolan grundades 1977 fanns det en idé om att den skulle erbjuda utbildning till gävleborgarna som inte tog sig från hembygden till Uppsala för att studera.

– Ambitionen för högskolan var länge att bli ett universitet och det har gjort att vi har fått en vildvuxen kostym av utbildningar. Minskar söktrycket på de utbildningarna har jag svårt att se att vi kan behålla dem om vi ska ha en fortsatt god kvalitet på undervisningen.

Utbildningsminister Jan Björklund, FP, menar att profilering är det som kan rädda de mindre högskolorna runt om i landet.

Maj-Britt Johansson ser egentligen inget annat val än att följa den strategin.

– Vi har våra profiler i vård- och ingenjörsutbildningarna. Det finns dessutom krav på att alla utbildningar ska ha forskningsanknytning och det måste vi i så fall ha för alla ämnen. Vi kommer att behålla profilerna med lite andra kurser därutöver.

Hon menar likt Jan Björklund att det är befolkningsutvecklingen med allt färre sökande 20-åringar som tvingar högskolorna till profilering. Hon nämner det svala intresset för lärarutbildningen som ett exempel på det.

– Vi har ju kämpat för att få tillbaka lärarutbildningen, men sen när vi fick det så fanns det ändå inte tillräckligt många som ville läsa den.

Åtminstone fem tjänster försvinner i samband med de indragna studieplatserna.

Maj-Britt Johansson menar att fler nedskärningar väntar Högskolan i Gävle.

– Även för 2013 får vi mindre pengar från utbildningsdepartementet och det kommer förmodligen att innebära att fler tjänster försvinner framöver.

Ambitionen för högskolan var länge att bli ett universitet och det har gjort att vi har fått en vildvuxen kostym av utbildningar.

Maj-Britt Johansson

högskolerektor

Mer läsning

Annons