Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska hjälpa skolkande elever

I Gävle finns 21 grundskolelever som skolkar så mycket att de klassas som ”hemmasittare”. Det visar en kartläggning som skolkontoret har genomfört. Nu startar arbetet med att få barnen tillbaka till undervisningen.

Annons

I november berättade GD om kommunens nya projekt som går under namnet ”Hemmasittarna”:

Projektpengarna kommer från Skolverket och målet är att få de pojkar och flickor som i dag inte går till skolan att komma tillbaka till undervisningen.

Barn- och ungdomsförvaltningen började med att genomföra en kartläggning för att se hur omfattande problemet är. För att räknas som hemmasittare ska eleven ha varit olovligt frånvarande från skolan i mer än tre veckor.

– Vi hittade 21 elever i både kommunala skolor och friskolor som är så kallade hemmasittare, säger Bodil Mellgren, chef för stödenheten.

Orsakerna till att eleverna undviker skolan varierar. En del tycker helt enkelt inte att skolan är rolig, andra har inlärningssvårigheter, mår dåligt psykiskt eller har familjeproblem som gör att de stannar hemma. Vissa barn har varit frånvarande i över en termin.

Per Frej, chef för resursskolorna, leder nu den grupp som ska förmå eleverna att komma tillbaka till sina klasser. I gruppen ingår representanter för skolan, barn- och ungdomspsykiatrin, barnhälsan, socialtjänsten, barnhabiliteringen och elevstödet.

– Vi börjar med att engagera oss i två ärenden för att kunna arbeta fram metoder hur vi bäst hjälper de här eleverna. Till att börja med måste rektorerna och föräldrarna ge oss tillåtelse att jobba med de här barnen, säger han.

Mer läsning

Annons