Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proma vill köpa Fjärran

/
  • Så här kan Fjärran Höjderbadet se ut efter framtida tillbyggnader.
  • – Bara positivt, tycker Fjärran Höjderbadets chef Bernt Jonsson om att anläggningen nu kan komma att tas över av någon som har råd att utveckla den.
  • Kommunens kultur- och fritidschef Kajsa Ravin och Ulf Isaksson, del­ägare i Proma, siktar nu på att komma överens om de sista detaljerna.
  • Fjärran Höjderbadet invigdes 1997.
– Att anläggningen är så ny och fräsch är en bidragande orsak till att vi vill satsa på den, säger Richard Hansson, vd för Proma.

Företaget Proma vill köpa Fjärran Höjderbadet för 90 miljoner kronor av Gävle kommun. Planen är sedan att investera 160 miljoner kronor i anläggningen.

Annons


– Det ska bli ett av Sveriges häftigaste badhus, säger Ulf Isaksson, delägare i Proma och tidigare chef för Parkbadet i Sandviken.
GD kunde redan i gårdagens tidning avslöja att Proma varit med i budgivningen om Fjärran Höjderbadet. På förmiddagen i går offentliggjordes det hela på en presskonferens.
Kommunen har skrivit en principöverenskommelse med Proma som gäller fram till den 20 april 2012.
– Under den perioden kommer vi bara att förhandla med den parten. Men avtalet är inte juridiskt bindande till en försäljning, säger Kajsa Ravin, kommunens kultur- och fritidschef.
Syftet med en försäljning uppges vara dels att få in pengar till andra kommunala sportanläggningar, dels att kommunen inte själv anser sig ha råd att utveckla Fjärran Höjderbadet enligt de intentioner som finns.
Proma vill köpa fastigheten för 90 miljoner kronor och investera ytterligare 160 miljoner kronor i bland annat ett nytt barnlekland, äventyrsland och ytterligare en 25-metersbassäng. Målet är 100 000 fler besökare om året.
– Vi tror att det ska vara möjligt genom de satsningar vi gör som förstås även kommer att locka mer långväga besökare. Vi vill bland annat få hit fler tonåringar genom att bygga minst fyra nya häftiga vattenrutschbanor, säger Ulf Isaksson.
En försäljning måste godkännas politiskt av kultur- och fritidsnämnden, Gavlefastigheters styrelse, Gävle Stadshus styrelse och kommunfullmäktige.
Men även om politikerna väljer att sälja badhuset så kommer skattebetalarna att ha fortsatta kostnader för anläggningen. Badet får i dag ett årligt driftsbidrag av kommunen på cirka tolv miljoner kronor för att gå runt.
Vid en försäljning är tanken är att driftsbidraget ska omvandlas till en hyra för att kommunen får tillgång till bassängerna för simskolans och simklubbarnas räkning.
– Utan ett fortsatt kommunalt åtagande skulle det inte finnas någon som ville köpa badet. Alla detaljer kommer att regleras i avtalet. Det är sådant vi nu ska förhandla om, säger Kajsa Ravin.
I avtalet ska kommunen även reglera hur mycket den nya ägaren får höja badpriserna för allmänheten.
Ulf Isaksson och Promas vd Richard Hansson ville i går inte ge några svar på hur de vill ändra priserna.
– Men troligen kommer det inte att bli några större förändringar. Det känns som att styckpriserna redan ligger nära smärtgränsen, säger Ulf Isaksson.
Badets 19 anställda kommer att få erbjudande om att gå över till den nya arbetsgivaren.

Mer läsning

Annons