Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot att högskolan krymper

De regionala högskolorna krymper i takt med att anslagen minskar.

Högskolan i Gävle är ett exempel.

– Vårt län behöver en väl fungerande högskola, den är en viktig utvecklingsmotor, säger Sven-Åke Thoresen, ordförande i Region Gävleborg.

Annons

De stora universiteten ska växa på bekostnad av de små högskolorna. Det är utbildningsdepartementets nya strategi, upplever regionspolitiker i flera län.

– Vi känner oss som rundningsmärken, ingen har diskuterat det här med oss. Det finns ingen analys, vi uppfattar det som ett påbud centralt ifrån, säger Sven-Åke Thoresen.

Regionsledningarna i Gävleborg, Dalarna, Blekinge och Jönköping har nu gått ihop och skickat en protestskrivelse till utbildningsminister Jan Björklund. Förhoppningen är att starta en dialog med statsmakterna och få de berörda kommunerna att vakna till.

– I vårt län med låg studietradition och hög arbetslöshet behövs en högskola på nära håll. Högskolan i Gävle har många distanskurser och flera utbildningar som är anpassade efter näringslivets behov. Vi kommer att få betydande svårigheter i framtiden om högskolan rustas ner, säger Sven-Åke Thoresen.

Mer läsning

Annons