Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna ger effekt

/
  • Lena Sandberg, Kerstin Jonsson, Siv Karlsson, Göte Stjernmo, Börje Berglund, Sven Sverin och Annika Hjelm- Henningsson trivs och vill bo kvar i sina hyresradhus på Almvägen i Fridhem.

Bygg- och miljönämnden ger klartecken till att börja med en detaljplan för det vinnande arkitektförslaget på Almvägen. Men Dan Lorén, MP, vice ordförande, vill inte riva och bygga nytt mot de berördas vilja.

Annons

Nämndens ledamöter fick på onsdagens möte ta emot 245 namnunderskrifter mot planerna på att riva Gavlegårdarnas 33 hyresradhus på Almvägen för att ge plats åt 60 lägenheter i trevåningshus.

– Alla ledamöterna är oroade av att ingen som bor där tycker att det är en bra idé, säger Dan Lorén.

Några har varit och tittat på Almvägen i Fridhem, han själv ska besöka hyresgästerna framöver.

Protesterna har sin grund i projektet ”Bo bra på äldre dar”, där hyresgästerna skulle vara delaktiga. I en arkitekttävling fick fyra tävlande lämna förslag på hur lägenheterna skulle kunna byggas om och hur man skulle kunna bygga nytt.

När det ledde till att Gavlegårdarna ville ha en ny detaljplan som innebär att radhusen rivs för att bygga det vinnande förslaget kände hyresgästerna sig lurade, något GD berättat om. De trivs och vill bo kvar i lägenheter som de tycker är bra och inte alls små och omoderna.

Gavlegårdarna drog tillbaka sin planansökan tillfälligt, men i förrgår låg den på nämndens bord. Politikerna är eniga om att hyresgästernas åsikt måste väga tungt, men beslutet blev oenigt. Moderaterna ville återremittera frågan i avvaktan på att Gavlegårdarna förklarar sig, medan övriga partier sa ja till att börja med detaljplanen, där en förskola också ingår.

Men beslutet ska inte ses som ett klartecken för att riva och bygga nytt, säger Dan Lorén.

– Absolut inte.

Majoriteten ser det i stället som en chans att diskutera vad man ska göra och låta alla komma till tals.

– I bästa fall kommer det att leda fram till en lösning som så många som möjligt kan acceptera.

Han har svårt att tänka sig att han när detaljplanen är klar skulle rösta ja om de som bor där är emot den.

Annika Hjelm Hemmingsson, talesperson för hyresgästerna, säger att de är nöjda med beslutet även om de från början inte ville att detaljplanen skulle påbörjas. Hon litar på att de har möjlighet att påverka under detaljplanearbetet.

– Vi får hoppas att vi får med oss politikerna på att det här var ett riktigt feltänk.

Nämnden beslutade också att Gavlegårdarna ska presentera en plan för dialogen med hyresgästerna.

– Vi hoppas att vi får en bra lösning med Gavlegårdarna. Vi vill inte att det ska bli en prestigefråga, säger Annika Hjelm Hemmingsson.

Mer läsning

Annons